Százmillió eurót kalapozna össze az Alitalia

A súlyos anyagi gondokkal küszködő olasz Alitalia légitársaság arra kérte részvényeseit, hogy 100 millió eurós tőkeemelést hajtsanak végre.

A javaslatot a cég igazgatótanácsa már elfogadta, az Alitalia részvényeseinek rendkívüli ülését október 14-ére hívták össze.

Az Alitalia tartozása egymilliárd euró körül van. A nyár elején újabb, már a sokadik takarékossági csomagot dolgozták ki, amelynek fontos eleme a dolgozókkal kötött úgynevezett szolidaritási megállapodás és a vezetők javadalmazásának a csökkentése.

A szolidaritási megállapodás azt jelenti, hogy a dolgozók lemondanak bérük egy részéről, hogy ezzel munkahelyeket mentsenek meg. A menedzserek javadalmazását 10 százalékkal csökkentették, a vezérigazgató 20 százalékkal kap kevesebbet. Emellett korlátozták a dolgozók ingyenes utazását az Alitalia járatain, és részben fizetniük kell a szolgálati mobiltelefon használatáért.

A vállalat 2008 végén került a CAI olasz befektetői csoport tulajdonába valamivel több mint egymilliárd euróért, majd 2009 januárjában az Air France-KLM megvásárolta a cég 25 százalékos részvénypakettjét.

Hírek szerint az Air France tovább növelné részesedését az olasz légitársaságban. A többségi tulajdonhányad megszerzésének lehetőségét nem zárta ki Maurizio Lupi olasz közlekedési miniszter, aki azonban csütörtökön azt mondta, hogy ennek számos feltétele lenne. Ezek közé sorolta egyebek között azt, hogy nem változnának az Alitalia járatai és a cégnél nem lenne létszámleépítés.

Kimaradt?