Megint bajban van az Alitalia légitársaság

Az Air France-KLM páros azt fontolgatja, hogy növeli a részesedését az olasz Alitaliában. Az évek óta veszteséges légitársaságnál tőkeemelésre van szükség, ezért az olasz kormány arról tárgyal a francia-holland cégcsoporttal, hogy emelje duplájára a mostani 25 százalékos részesedését, ezzel gyakorlatilag külföldi kézbe adva az olasz légitársaságot.

Bár az egyik oldalról maga az Air France-KLM cégcsoport is költségcsökkentéseket és elbocsátásokat tervez, de a másik oldalról érdeke, hogy megvédje az Alitaliában meglévő tulajdonának az értékét és az is, hogy Európa negyedik legnagyobb légipiacán minél erősebb helyet szerezzen.

A légitársaság súlyos anyagi gondokkal küszködött, idén már több takarékossági csomagot is kidolgoztak, amelynek fontos eleme a dolgozókkal kötendő szolidaritási megállapodás, illetve a vezetők javadalmazásának a csökkentése.

A vállalat 2008-végén került a CAI olasz befektetői csoport tulajdonába valamivel több mint egymilliárd euróért, majd 2009 januárjában az Air France-KLM megvásárolta a cég 25 százalékos részvénypakettjét.

Kimaradt?