EFT

Ötven millió eurós romániai beruházást fontolgat az EFT

Az Energy Financing Team (EFT) energiaipari befektetési csoport ötvenmillió eurót tervez befektetni egy romániai zöldmezős beruházásba. A délkelet-európai térségre összpontosító csoport egy vízerőmre vagy széntüzelésű hőerőműre szánná az összeget.

Az EFT bejelentése szerint ennek érdekében egy befektetési alapot hoznak létre, azt követően – vélhetően a következő hat hónapban - döntenek milyen típusú erőművet szeretnének.  Milos Hamovici EFT-elnök szerint a kínai fejlesztési bank 350 millió eurót bocsát a rendelkezésükre, ebből az összegből építik meg romániai erőművüket.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a Ponta-korány tavaly felbontotta az EFT és Hidroelectrica közötti exportszerződést, ami csoportszinten is nagy veszteségeket okozott, emiatt a kártérítés kérésének lehetőségét fontolgatják.

Az EFT csoportnak jelenleg összesen 600 alkalmazottja van, ebből azonban mindössze négy dolgozik Romániában, akik az energiabörzén tevékenykednek. „Belgrádi központunk a teljes régiót lefedi” – indokolja a vállalkozás a hazai alkalmazottak alacsony számát.

Az EFT csoport, Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb energiakereskedője tavaly 2,13 milliárd eurós forgalmat ért el, nettó profitja tízmillió euró. Romániában 206-től van jelen.

Kimaradt?