Olcsóbb lett a kenyér, de csak a kisebb áfa felével csökkent az ár

A versenytanács szerint a kenyér ára mintegy 6 százalékkal csökkent a kedvezményes áfa bevezetése nyomán, de 12 százalékkal kerülhetne kevesebbe az alapélelmiszer, ha teljesen érvényesült volna az áfa-csökkentés.

A kormány szeptember 1-jével vezette be a kenyér és a hasonló péktermékek esetében a 9 százalékos kedvezményes áruforgalmi adót az általános, 24 százalékos áfa helyett.

Bogdan Chirițoiu, a versenytanács elnöke szerint normális körülmények között, számításaik szerint a lakosságnak 12 százalékkal kellene kevesebbet fizetnie a kenyérért. A piac vizsgálata alapján azonban a versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy az árak csak 6 százalékkal - esetenként valamivel több mint hat százalékkal - csökkentek, ami azt jelenti, hogy a kedvezményből keletkezett haszon körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a gyártók, valamint a lakosság között.

Chirițoiu úgy látja: a versenytanács körülbelül erre számított az intézkedés hatályba lépése előtt is, és üdvözölte az olcsóbbodást, mert véleménye szerint ez azt jelenti, hogy működnek a piacgazdaság törvényei Romániában. Emlékeztetett: a kormányzati intézkedés meghozatala előtt voltak olyan félelmek, hogy a kedvezményes áfa bevezetése ellenére sem lesz olcsóbb a kenyér.

Victor Ponta miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a kenyérrel kapcsolatos döntés eredményességétől teszi függővé a kabinet, hogy kiterjeszti-e más alapélelmiszerekre is az intézkedést.

Kimaradt?