Allianz: alacsony a román lakosság pénzeszközállománya

A háztartások vagyona szempontjából Románia az európai országok nyomában kullog, ugyanakkor a világ 52 rangsorolt állama között is csak a 42. helyet foglalja el – mutat rá az Azllianz pénzügyi szolgáltató csoport negyedik globális vagyonosodási jelentése.

A jelentés szerint egy romániai háztartásokban az egy főre eső pénzeszközállomány 2 327 eurót tesz ki – ez az uniós országokat figyelembe véve a legkisebb összeg, minden más ország meghaladja ezt.

A német csoport szerint a tavaly bemutatott adatokhoz képest ez a szám 0,6 százalékos növekedést mutat, azonban közép illetve kelet-európában a leglassúbb ütemű növekedés. Hasonlóan gyenge növekedés mindössze Szlovéniában és Törökországban volt tapasztalható – közölte a társaság.

A világ 52 országára kiterjedő jelentésben Románia 2000-től három helyet lépett előre.  Összehasonlításképp, a lakosság pénzeszközállománya Lettországban 2 918 euró, Bulgária 4460 euró, Szlovákia 5009 euró, Magyarország 6534 euró, Észtország 7674 euró, Csehország pedig 10 096 euró.

Az Allianz bemutatta adatok szerint a háztartások bruttó pénzeszközállománya 2012-ben globális szinten 8,1 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt hat évben, amely az árfolyamhatás figyelembevételével  - 2001 és 2012 között - a 4,6 százalékos hosszú távú éves átlagot is jelentősen meghaladja. Az elmúlt évben tapasztalt növekedés egyik legfontosabb oka a részvénypiacokon megfigyelhető pozitív trend volt, az értékpapírokban tartott eszközök állománya ugyanis 10,4 százalékkal nőtt. Ennek köszönhetően a globális pénzügyi vagyon rekord szintre, 111 ezer milliárd euróra nőtt.

A Biztositasiszemle.hu online biztosításszakmai újság által is részletesen ismertetett jelentés szerint Kelet-Európa a hosszú távú elemzések szerint is a világ leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 óta Kelet-Európa bruttó pénzeszközállománya évente átlagosan 14,7 százalékkal nőtt, más feltörekvő régiók, mint például Ázsia (kivéve Japánt) (13,7%) vagy Latin-Amerika (13,2%) valamivel rosszabbul teljesítettek. Ugyanakkor az egy főre jutó átlagos bruttó pénzeszközállomány  - 2012 végén 4480 euró - még mindig alacsonyabb Kelet-Európában, mint más feltörekvő régiókban. Ez a szám azonban elfedi azt a tényt, hogy a régión belül továbbra is óriási jóléti különbségek figyelhetők meg. Egyes országok továbbra is viszonylag szegények, például Ukrajna, ahol az egy főre jutó bruttó pénzügyi vagyon átlagosan 2000 euró alatt van. Ugyanakkor más országok – például Csehország és Szlovénia – jóléti szintje sokkal közelebb áll a nyugat-európai országokéhoz.

Összességében azonban az elmúlt években mutatott kimagasló teljesítmény ellenére a felzárkózási folyamat még jó ideig eltarthat. Probléma ugyanakkor, hogy az utóbbi években a lakossági hitelállomány még az eszközállománynál is nagyobb mértékben nőtt. Az elmúlt tizenkét év folyamán a kelet-európai háztartások adóssága évente átlagosan 25,4 százalékkal nőtt. Bár 2007 óta lassult a növekedés üteme, nincs még egy olyan régió, ahol hasonló tempóban nőne az adósságállomány.

A korábbi évekhez hasonlóan az Allianz Globális Vagyonosodási Jelentése idén is három csoportba sorolja az eszköztulajdonosokat. A globális vagyoni középosztályhoz tartoznak azok a magánszemélyek, akik 4900 és 29 200 euró közötti vagyonnal rendelkeznek. A „vagyoni alsó osztályba” azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, míg a „vagyoni felső osztályba” azok sorolhatók, akiknek nettó pénzügyi vagyona meghaladja a 29 200 eurót. Míg a válság hatására a fejlett gazdaságokban a vagyoni alsó osztályba tartozók száma nőtt, a szegényebb országokban kedvezőbb változás zajlott le: nőtt a globális vagyoni középosztályhoz tartozók száma. Ez a csoport csak a tavalyi évben – jórészt Kínának köszönhetően – közel 140 millió fővel növekedett. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált országokban 2012-ben mintegy 860 millió ember rendelkezett közepes mennyiségű nettó pénzügyi vagyonnal. Ám a középosztály gyarapodásának üteme nem csak tavaly volt ilyen kiemelkedő. Az elmúlt tizenkét évben különösen a feltörekvő piacok mutattak rendkívüli növekedést: 2000 óta a globális értelemben vett középosztály aránya Kelet-Európában és Latin-Amerikában megduplázódott, Ázsiában - kivéve Japánt - pedig közel tízszeresére nőtt. Ez azt jelenti, hogy a globális vagyoni középosztály eloszlása jelentős mértékben megváltozott: 2000-ben még közel 60 százalékuk Észak-Amerikában és Nyugat-Európában élt. Ma már minden második középosztálybeli Ázsiában él, és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. Az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában élő középosztály aránya a 30 százalékos határérték alá esett vissza.

Kimaradt?