Kártérítést követel az Electrica a Cseh Energetikai Művektől

Nyolcvankét millió euró összegű kárpótlást követel az állami tulajdonban lévő Electrica S. A. energetikai társaság a Cseh Energetikai Művektől (CEZ) a privatizációs szerződés állítólagos megsértéséért. Az Electrica tavaly ősszel vitte egy párizsi nemzetközi döntőbíróság elé az ügyet, s eredetileg 18,8 millió euró kártérítést követelt. Ezt az összeget emelte most fel - közölte a CEZ internetes honlapján kedden.

A CEZ azt állítja, hogy az Electrica konkrétan nem nevezte meg, mi a probléma, mit is kifogásol a szerződés teljesítésében. A cseh energetikai óriáscég 2005-ben szerzett többségi részesedést az Electrica Oltenia társaságban. 

„A CEZ álláspontja továbbra is az, hogy a 2005-ben megkötött privatizációs szerződést nem sértette meg, amit a felek a kisebbségi részvénycsomagokról az Electrica S.A-val 2009-ben megkötött üzleti megállapodásban is megerősítettek. Ezen oknál fogva a CEZ az Electrica S. A. követelését teljesen megalapozatlannak tartja és elutasítja” - olvasható a CEZ honlapján.

A CEZ 2005-ben az Electrica Oltenia disztribúciós társaság 51 százalékos részvénycsomagját vette meg, ezzel belépett a román energetikai piacra, majd 2009-ben megvette a kisebbségi részvénycsomagokat is, így a cég egyetlen tulajdonosává vált. Ma ez a társaság CEZ Distributie néven működik és Dél-nyugat Romániában mintegy 1,4 millió ügyfele van. 

A csehek Romániában az áramtermelésbe is beruháztak. A CEZ működteti a Fântânele és a Cogeleac szélerőmű parkokat a Fekete-tenger partján, amelyek beépített teljesítménye 600 megawatt. Ez a két szélerőmű-park termeli a megújuló energiaforrásokból előállított hazai áramtermelés 10 százalékát. 

A cseh energetikai cég 2012-ben 16,9 milliárd koronás nyereséget ért el Romániában. A CEZ értékelése szerint a romániai beruházások megtérülése nagyon jó.

Kimaradt?