Közel ötmillió dollárért elkelt a Blackberry

A BlackBerry bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Fairfax Financial Holdings-al, melynek értelmében a befektetési cég 9 dolláros részvényenkénti áron felvásárolná az okostelefon-gyártó vállalatot. Az így megvalósuló üzlet értéke 4,7 milliárd dollár lehet, melynek finanszírozásában a BofA Merrill Lynch és a BMO Capital Markets vehet részt. A bejelentés nem okozott komolyabb meglepetést a piacon, melynek hátterében az állhat, hogy a társaság már hivatalosan is eladó volt egy ideje - írja a Market Watch.

Mielőtt a Blackberry befagyasztotta a részvények kereskedelmét, darabjáért 8,23 dollárt adtak. Úgy tudni, a Fairfax döntése még nem végleges. A Blackberry törzsrészvényeinek 10 százaléka egyébként már most a torontói cégé.

Az elmúlt hónapokban rohamosan csökkent a BlackBerry előfizetőinek száma és a bevételek is mélyrepülésbe kezdtek, így a társaság úgy döntött, hogy számba veszi a stratégiai lehetőségeket, köztük a cég eladását is. Így a menedzsment hivatalosan is közölte, hogy egy speciális bizottságot állít fel, amelynek feladata, hogy az összes lehetőséget fontolóra vegye, akár a partneri megállapodásokat, vagy közös vállalatokat, de az egész cég eladását sem zárták ki.

A Blackberry idén januárban bemutatott új modellje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A cég vesztesége a második pénzügyi negyedévben egymilliárd dollár volt. A Blackberry nemrég jelentette be, hogy megválik a dolgozói 35 százalékától, ami 4500 embert érint.

A BlackBerry lejtmenete három évvel ezelőtt kezdődött, miután a társaság meglehetősen lassan válaszolt az okostelefonok innovációjára, amit az Apple és a Samsung készülékei jelentettek. A legújabb, BlackBerry 10-es operációs rendszer, ami már felveszi a versenyt a riválisokkal, idén januárban jelent meg, túl későn ahhoz, hogy az elvesztett ügyfeleket visszaszerezze a vállalat. Az Androidos okostelefonok és az iPhone a vállalati szférába is betörtek, ami pedig korábban szinte csak a BlackBerry terepe volt.

Kimaradt?