AmCham: Románia a legkevésbé versenyképes a régióban

Románia gazdasága a legkevésbé versenyképes a régióban, de európai szinten is, a hazai hatóságoknak pedig a versenyképesség növelésére kellene összpontosítani – vélekedik az Amerikai-Román Kereskedelmi Kamara (AmCham).

Az intézmény a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorára alapozva – amelyben a 144 ország közül Románia a 78. helyet foglalja el – javaslatokat is megfogalmaz a versenyképesség növelése érdekében. A WEF jelentése szerint az üzleti élet legnagyobb akadálya a korrupció, az adózás, a bürokrácia, a finanszírozáshoz való nehéz hozzáférés, a gyenge infrastruktúra, az infláció, a politikai instabilitás, a munkapiaci korlátozások és az újításra való képtelenség.

A külföldi befektetőket tömörítő legfontosabb romániai szervezet képviselői szerint Bukarestnek a gazdasági fejlődést és a nemzetgazdaság versenyképessé tételét célzó közpolitikát és stratégiákat kell kidolgoznia.

Valeriu Nistor, az AmCham elnöke szerint jó hír ugyan, hogy a WEF ranglistáján Románia két helyet lépett előre, azonban az ország a régióban és az uniós országok mögött kullog, ezért a gazdasági versenyképesség megerősítésére kell törekedni. Mindezek mellett Bukarestnek az európai versenyképességet is erősítenie kellene – mondta.

A szervezet konkrétumként megemlítette az adórendszer felülvizsgálatát és modernizálását, az egységes adókulcs megtartását, a bürokrácia csökkenését, valamint a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóvá tételét azáltal, hogy mindegyik felet bevonják a döntéshozatalba.

Az Amcham ugyanakkor nulla toleranciát javasol a megvesztegetésre, teljes transzparenciát a közpénzek elköltésében, szerinte ugyanakkor anyagilag ösztönözni a magasan szakképzett alkalmazottakat, valamint a munkaerő elvándorlását is meg kell akadályozni. A javaslatok között szerepel ugyanakkor az is, hogy befektetésösztönző lépéseket kell keresni a kulcsfontosságú iparágakban.

Az AmCham Romániában 350 taggal rendelkezik. Ezek helyi, nemzetközi és amerikai székhelyű vállalkozások, melyek több mint tízmilliárd dollár fektettek be az országban és 200 ezer munkahelyet teremtettek.

Kimaradt?