Verespatak-felmérés: fontosabbak a munkahelyek a tiszta környezetnél

Öt megkérdezettből négyen egyetértenek a Verespatak-törvény parlamenti megvitatásával – derül ki egy a hétvégén bemutatott felmérésből.  

A lakosságnak fontosabb a munkahelyteremtés mint a tiszta környezet, öt megkérdezettből négy pedig egyetért azzal, hogy a parlament vitassa meg a Verespatak-törvényt – derül ki a CSCI szeptember 6-7-én, 1100 személy megkérdezésével végzett felmérésének eredményeiből.

Az adatok szerint a megkérdezettek 67 százaléka jónak találja a bányászatban munkahelyeket teremtő befektetéseket, mindössze 21 százalékuk tarja fontosabbnak a környezetet kímélő kitermeléseket. Utóbbiak szerint még a gazdasági fejlődés lanyhulásának árával is, de környezetünk megkímélése a fontosabb.

A válaszolók 69 százaléka akkor is érdemes újabb altalajkincseket kitermelni, ha ez kockázatot jelent a tiszta környezetre.

A felmérés azt mutatja, a lakosság 51 százaléka fontosabbnak tartja a munkahelyeket teremtő befektetéseket. 21 százalékuk ezt annak érdekében tartja szükségesnek, hogy az államkasszának újabb bevételi forrásai legyenek. Mindössze 15 százalékuk véli azt, hogy a befektetés a magánszférának kell jövedelmezzen, 12 százalékuk pedig a környezetet kímélő befektetéseket helyezi előtérbe.

Arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a Verespatak-törvény parlamenti megvitatásával, a megkérdezettek 79 százaléka igennel válaszolt, 9 százaléka ellenezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?