Verespatak: újabb tüntetéseket terveznek Romániában és külföldön

„Általános mozgósítást” hirdetett vasárnapra a verespataki ciántechnológiás bányaprojektet ellenző Alburnus Maior egyesület: a civil szervezet kilenc romániai és kilenc külföldi nagyvárosban - közöttük Budapesten - szervez tüntetést a beruházás és a bukaresti kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen.

Az Alburnus Maior közleménye emlékeztet rá, hogy az első összehangolt tüntetéssorozatra szeptember elsején került sor több tucatnyi romániai és külföldi nagyvárosban, azóta pedig a környezetvédők minden este kivonultak demonstrálni Bukarest központjában.

A tüntetők azt követelik, hogy a bukaresti parlament utasítsa el a Verespatak-törvénytervezetet, váltsák le a jogszabályt kezdeményező minisztereket, és tiltsák be a cián használatát Romániában.

A kormány előkészítette törvénytervezet – amelyet a parlament elé küldött megvitatásra - kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást. A kitermelés után a román államot megillető járadékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni. A befektető vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket, és hozzájárul a verespataki közösség fenntartható gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

A bányanyitást ellenzők szerint a Ponta-kormány kidolgozta tervezet kizárólag az RMGC érdekeit tartja szem előtt, a kormány mindössze így hárítja a parlamentre a ciános aranykitermelés felelősségét.  

Kimaradt?