IMF

Putyin a Nemzetközi Valutaalap reformjára szólított fel

Az orosz államfő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformjára szólított fel a G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján.

Vlagyimir Putyin a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót felölelő szervezethez tartozó államférfiak és az uniós vezetők előtt sürgette, hogy a fejlődő és feltörekvő országoknak nagyobb beleszólási joguk legyen a pénzügyi világszervezet döntéseibe.

Az orosz elnök nyitotta meg a G20-csoport első napi plenáris ülését. Arra hívta fel az IMF-tagállamait, hogy álljanak komolyan hozzá a kiegyensúlyozott, kompromisszumos döntéshez a kvóták újrafelosztásában.

Hozzátette, hogy miközben a Nemzetközi Valutaalap irányítási rendszerének tökéletesítésében nem történtek komoly lépések, a pénzügyi szabályozás gyökeres átalakításában jelentős sikereket értek el.

Az IMF-nek, amelynek feladata a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, 188 állam, közöttük Magyarország is tagja. Legfőbb döntéshozó szerve a kormányzótanács, amely a tagországok kvótája alapján súlyozott szavazással hozza határozatait.

A legnagyobb szavazati súllyal 10 állam, közöttük az Egyesült Államok, Japán és Németország rendelkezik. Az Európai Unió a szavazatok több mint 30 százalékával rendelkezik, Oroszországnak 2,69 százaléka van.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy még korai lenne megnyugodni, a gazdasági-pénzügyi világválságot előidéző körülmények még mindig fennállnak.

„A fő feladatunkat, hogy a világgazdaságot biztos és kiegyensúlyozott növekedési pályára állítsuk, sajnos még nem teljesítettük, tehát fennáll a rendszerhibák, a súlyos válságba való visszaesés lehetősége” - mondta.

Az IMF nemrég 3,1 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizált, amelyet tavaly még 4 százalék körülinek jósolt.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a szentpétervári csúcstalálkozón közös cselekvési tervet fogadnak el az adóalap eróziója és a profit adózás alóli kivonása elleni lépésekről, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) együttműködve dolgoztak ki.

Úgy vélte: nem túlzás, hogy az elmúlt 100 évben ez a legnagyobb lépés az adópolitika tökéletesítése és koordinálása terén a G20-csoport államaiban. Oroszország tavaly december elsején vette át az elnökséget a csoportban.

 

Kimaradt?