A romániai körülményekre panaszkodik az amerikai nagykövetség

A közúti infrastruktúra, az egészségügyi rendszer hiányosságai és a bürokrácia a legfőbb gondok  melyekkel a Romániába befektető amerikai vállalkozások szembesülnek – közölte Susan Garo, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségében gazdasági tanácsosa.

Susan Garro egy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: sokkal jobb infrastruktúrára van szükség ahhoz, hogy a megtermelt áru idejében eljuthasson a célállomáshoz, nincsenek megfelelően felszerelve az egészségügyi intézmények, a vállalkozások működését pedig sokszor indokolatlanul megnehezíti a bürokrácia.

Pozitívumként említette azonban, hogy a Romániában tevékenykedő amerikai vállalkozások meg vannak elégedve magasan képzett munkaerővel, nem egyszer előfordult az is, hogy a vállalkozás román szakemberét küldte az anyavállalathoz, az ottani munkaerőt továbbképezni.

A nagykövetség tanácsosa Ploiestien folytatott megbeszélést az amerikai vállalkozások képviselőivel. Itt konkrét példaként az is elhangzott, hogy a Prahova megyei Urlati kisvárosban a városi kórházat kormányrendelettel bezárták, tavaly novemberben ismét megnyitották ugyan, a működését azonban akadályozta, hogy nem rendelkezett a Pénzügyi Minisztérium jóváhagyásával.  

Kimaradt?