Negatívan véleményezték a Verespatak-törvényt

Negatívan véleményezte az Igazságügyi Minisztérium a kormánynak a verespataki bányanyitással kapcsolatos, országos tüntetéshullámot kiváltó törvényjavaslatát. A kormány a szaktárca véleménye ellenére terjesztette a parlament elé a tervezetet.

Az igazságügyi tárca dokumentuma szerint egy magánjogi szerződés törvénnyel való jóváhagyása nem felel meg az alapvető alkotmányos céloknak, egy szerződés ugyanis csak a szerződő feleket érinti, miközben egy jogszabály a teljes társadalomra van hatással. A 18 oldalas jelentés többször is megemlíti, hogy a tervezet akár alkotmányellenesnek is nyilvánítható.

Az igazságügyi tárca arra is rámutat, hogy a törvénytervezetbe foglalt meghatározások jelentős része pontatlan, helytelen, ami önkényes értelmezésnek is lehetőséget teremt.

A kormány a múlt héten fogadott el törvénytervezetet a Verespatakra tervezett arany és ezüstérc kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről. A jogszabály a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, amelynek értelmében az RMGC többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri majd a 25 százalékot.

A tervezet – melyet a parlamentnek is jóvá kell még hagynia - kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást. A kitermelés után a román államot megillető járadékot 6 százalékban állapítják meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A befektető ugyanakkor vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?