Magyar Termék Nagydíjas a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ

A Magyar Termék Nagydíj - Régiók Díja 2013 kitüntetésben részesült a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ. Az indoklás szerint az intézmény a díjat áldozatos munkájáért kapta, „mellyel elkötelezett – folyamatosan magas minőségi színvonal mellett – a hagyományok tisztelete, a környezet védelme és a magyarságtudat eszméje iránt”. A díjat a főiskola alapítói, dr. Kandikó József volt rektor és Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke vették át. Az ünnepség meghívottai voltak még Székelyudvarhelyről: dr. Geréb László, a MÜTF Oktatási Központ ügyvezető igazgatója, Ilyés Ferenc marketing- és tanulmányi igazgató, valamint Orbán Attila, az intézmény első igazgatója. 

Az idén 65 cég és intézmény 78 pályázata nyerte el a 16. alkalommal odaítélt Magyar Termék Nagydíj címet. Az elismeréseket szeptember 4-én adták át a magyar Parlamentben.

„2013-ban hagyományteremtő céllal a Régiók Tanácsa megalapította a Magyar Termék Nagydíj Régiók Díja különdíjat a külhoni szervezetek, vállalkozások számára. A kiírók ezzel a díjjal kívánják elismerni azokat a tevékenységeket, melyek folyamatosan magas minőségi színvonal mellett elkötelezettek a hagyományok tisztelete, a környezet védelme, az ott élők boldogulasa, valamint a magyarságtudat eszméje iránt. A díjak odaítéléséről ajánlások alapán született meg a döntés. A díjat magyar és angol nyelvű díszoklevél, valamint hollóházi egyedi iparművészeti trófea tanúsítja” – hangzott el még a méltatásban. A díjat Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke adta át.

„Nagy megtiszteltetés és öröm ez a díj számunkra – mondta dr. Geréb László, a MÜTF Oktatási Központ ügyvezető igazgatója a díjátadó ünnepség után. De ugyanakkor felelősség is, hiszen az elkövetkezőkben is minden nap úgy kell majd végeznünk a munkánkat, mint ahogy azt egy Magyar Termék Nagydíjas intézménytől elvárják. 

Természetesen ez a díj egyben a városé is, hiszen székelyudvarhelyi intézményként érdemeltük ki, így azt szeretnék, hogy a város is büszke legyen erre a díjra. De fontosnak érzem kiemelni, hogy ez az elismerés az alapítók mellett ugyanakkor egy csapatnak is szól, annak a munkaközösségnek, amely az elmúlt 15 évben, a hét minden napján, napi 8, olykor 16 órában azért dolgozott, hogy olyan minőségi munka valósulhasson meg a MÜTF-ön, amellyel a MÜTF Oktatási Központ a szakma legjobbjai között lehet” – tette hozzá dr. Geréb László.

Ilyés Ferenc, a MÜTF Oktatási Központ marketing- és tanulmányi igazgatója is örömét fejezte ki: „Szívből örvendek a díjnak, többek között azért, mert a MÜTF Oktatási Központ a munkahelyen kívül a családot, a törődést is jelenti. Számunkra egy életminőségi változás lehetőségét is megadta a nagycsalád vállalására. A szó szoros értelmében vett szakmán túl ezt a mintát is próbáljuk a hallgatóinknak továbbadni, ezért vallom magabiztosan azt, hogy a MÜTF modell gyakorlatias és életképes.

Természetesen ez egy közösségi díj, az elmúlt 15 év megvalósításaiban a munkatársaim szerepe elvitathatatlan.”

A MÜTF Oktatási Központ által kidolgozott modellnek helye és létjogosultsága van az erdélyi magyar felsőoktatásban – ezt bizonyítja a most odaítélt Magyar Termék Nagydíj is.

A Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek, intézmények elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt, és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázat díjazottjai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez. Az elmúlt tizenhat esztendőben a Magyar Termék Nagydíj elnyeréséért vívott nemes versenyben résztvevő termékek, technológiák, eljárások, szolgáltatások és előállítóik az értéktudat letéteményesei, közvetítői azoknak az értékeknek, amelyek összhangban vannak a magyarság gazdasági és nemzeti érdekeivel.

A MÜTF Oktatási Központ már 15 éve az erdélyi magyar felsőoktatás szerves része, vállalati kapcsolatai révén pedig a székelyföldi gazdaságfejlesztés egyik fontos szereplője. Az intézmény az elmúlt 15 év alatt egy igazi ernyőszervezetté nőtte ki magát, amely immár négy magyarországi felsőoktatási intézmény képzéseit teszi elérhetővé az erdélyi és a székelyföldi fiatalok számára.

A MÜTF mind modellként, mind intézményként sikertörténet a képzések területén. Az oktatási központ számos anyaországi intézménnyel működik együtt, ugyanakkor a több mint 50 székelyföldi vállalattal és intézménnyel kialakított munkakapcsolata, valamint a felnőttképzés területén szerzett tapasztalatai, akkreditált képzései fontos értéket jelentenek az erdélyi magyar képzések piacán.

Gazdaságfejlesztési szempontokat szem előtt tartva kijelenthető, hogy a MÜTF oktatási modell tud a legrugalmasabban reagálni a munkaerőpiac elvárásaira azáltal, hogy rövid időn belül képes kielégíteni magyarországi felsőoktatási intézmények kínálatával az erdélyi munkaerőpiac képzési hiányait, így lehetővé téve a Romániában nem létező hiányszakmáknak, vagy a magyar nyelven nem oktatott, de nemzetstratégiailag fontos képzéseknek a gyors és akadálymentes letelepítését.

A MÜTF Oktatási Központ képzéseit a helyi gazdaság fejlesztési stratégiáinak alapján választotta ki, ezáltal is szolgálva a régió gazdasági megerősödését. Székelyföld esetében a kereskedelmet, a turizmust és az erdőgazdálkodást jelölték meg kiemelt fejlesztési területeknek, így az oktatási központ által szervezett képzések is ezekre a területekre koncentrálnak.

A MÜTF Oktatási Központ a szülőföldön való tanulás támogatását kiemelt fontosságúnak tartja, egyrészt azért, mert így nagyobb valószínűséggel kapcsolódnak be gyengébb anyagi hátérrel rendelkező hallgatók is a felsőoktatásba. Másrészt: amennyiben a hallgatóknak lehetőségük adódik a szülőföldjükön tanulni, nem fogják elhagyni azt, más oktatási lehetőségek után kutatva. Harmadrészt pedig amennyiben itthon szereznek oklevelet, nagyobb valószínűséggel találnak munkát a szülőföldjükön, ezáltal gyarapítva a helyi értelmiségiek körét.

 

Kimaradt?