Nagyot esett a Gabriel Resources részvényeinek ára

A verespataki bányanyitást tervező Roșia Montana Gold Corporation főrészvényesének, a Gabriel Resources részvényeinek értéke 17 százalékot esett kedden a torontói tőzsdén. Ez az utóbbi négy hónap legnagyobb esése, amely a bányanyitás elleni országos tiltakozások miatt következett be -  közölte a Bloomberg.

A kanadai vállalat részvényeinek értéke a múlt héten 2,41 százalékot emelkedett, azt követően, hogy a kormány elfogadta a bányanyitást kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánító törvénytervezetet.

A Gabriel Resources arra számít, hogy a bukaresti parlament két-három hónapon megvitatja a kormány előkészítette tervezetet és megszavazza azt.

A kormány bejelentését követően az ország több nagyvárosaiban is százak vonultak az utcára, a ciántechnológiát használó bánya megnyitása ellen tiltakozva.

Traian Băsescu korábban bejelentette: nem zárja ki egy referendum megszervezését a verespataki bányanyitás kapcsán, kedd este azonban már azt nyilatkozta, hogy a kérdésben hasznosabb lesz egy parlamenti vita. Hozzátette: ez ügyben a következőkben semleges marad annak érdekében, hogy szükség esetén hiteles közvetítő lehessen.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?