Elsejétől megemelik a pálinkaadót


-A A+

Szeptember elsejétől harmadával nő a pálinkaadó: az általános szeszadó 750 helyett 1000 euró lesz hektoliterenként, így a házipálinka (tiszta alkoholra számított) kedvezményes adója is 375-ről 500 euróra emelkedik hektoliterenként.

A saját használatra, bérfőzdékben előállított gyümölcspárlatra az általános szeszadó felét fizettetik ki 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt.

Az Adevărul című lap számításai szerint ezentúl a 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,5 lej, az 55 fokos erdélyi pálinka után pedig literenként csaknem 15 lej jövedéki adót kell majd fizetni a bérfőzdékben.

Andeea Paul Szatmár megyei ellenzéki parlamenti képviselő kedden közleményben bírálta a szociálliberális kormányt, amiért - választási ígéretével ellentétben - nemhogy eltörölte volna, hanem meg is emelte az otthoni használatra főzött szeszesitalok jövedéki adóját. A jobbközép ellenzék politikusa szerint bár a kormány az adócsalás visszaszorítása érdekében harangozta be a kenyérár áfatartalmának (24-ről 9 százalékra) csökkentését, valójában az adócsalás növekedését idézi elő azáltal, hogy a kieső bevételt a jövedéki adó emelésével próbálja ellensúlyozni, és ellehetetlenít 40 ezer cujka- és pálinkafőzésből élő kistermelőt.

Romulus Dascalu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke a jövedéki adók emelésének bejelentésekor augusztus elején úgy vélekedett: az intézkedés révén 90 százalékra nő majd a feketepiacon értékesített szeszes italok mennyisége, pedig szerinte már most is az alkoholmennyiség 70-80 százalékának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X