Csütörtökön tartanak közmeghallgatást a Schweighofer beruházásáról

Csütörtök délután Rétyen közmeghallgatást szerveznek az osztrák Holsindustrie Schweighofer fafeldolgozó gyárának létesítéséről. A közmeghallgatásra az üzem építésének engedélyezéséhez van szükség.

Mint arról beszámoltunk, az osztrák vállalkozó márciusban jelentette be, hogy Réty határában 150 millió euróból építene egy óriás fűrésztelepet, amely 650 személynek biztosítana munkahelyet, és évente 800 ezer köbméter fenyőfát dolgozna fel. A befektetés megosztotta a közvéleményt, több székelyföldi civil szervezet, politikus és magánszemély is tiltakozott ellene, arra hivatkozva, hogy tönkreteszi a környezetet, letarolják az erdőket és csődbe juttatja a helybéli kisvállalkozókat.

A befektetésnek vannak támogatói is, akik szerint szükség van a Schweighofer által létrehozott munkahelyekre és az általa befizetett adókra. Az osztrák beruházó felkérésére egy szakcég végezte el a környezeti hatástanulmányt, amely a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján volt olvasható. A tanulmány szerint a Rétyre tervezett fűrészüzem - annak ellenére, hogy 65 hektáron fekszik, és nagy része le lesz betonozva - nem fogja károsítani sem a levegőt, sem a vizeket, sem a talajt, nem tesz kárt az élővilágban, az emberek egészségben és nem rontja a tájképet.

A környezeti hatástanulmány továbbá megállapítja, hogy a Schweighofer gyára miatt a környéken megnövekszik az autós forgalom és a zajszint, viszont a számításaik szerint az nem haladja meg a törvény által megengedett értékeket. A Környezetvédelmi Hivatal vezetője, Gheorghe Neagu szerint az elmúlt napokban több civil szervezettől kaptak arra vonatkozó kérést, hogy a közmeghallgatást halasszák el harminc nappal, erre viszont nincs lehetőség.

A beruházás ellen tiltakozók megelőlegezték, hogy részt vesznek a csütörtök délutáni közmeghallgatáson, ahol kifejtik ellenvéleményüket. Korábban az építkezési felügyelőség 5000 lejre büntette a rétyi fűrésztelep helyén régészeti tehermentesítést végző céget, mivel az a feltárás mellett az építkezés helyét hengerelte. Ez a tevékenység ezt követően leállt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?