Több német közgazdász elengedné a görögök adósságát

Vezető német közgazdászok elkerülhetetlennek tartják a görög adósság egy jelentős hányadának elengedését annak érdekében, hogy a krízissel sújtott euróövezeti ország ismét saját lábára állhasson - írja a német Focus Online hírportál.

"Elkerülhetetlen a görög adósság egy részének elengedése. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan kerüljön rá sor" - idézi a hírportál Marcel Fratzschert, a német DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) gazdaságkutató intézet vezetőjét. "A fenntartható törlesztéshez az államadósságnak legalább a felét el kell engedni" - mondta Marcel Fratzscher.

Hasonló véleményen van Jörg Rocholl, az ESMT főiskola elnöke és a német szövetségi pénzügyminisztérium tudományos tanácsadói testületének tagja. "Adósságának csökkentése nélkül Görögország nem lesz képes saját lábára állni. Adósságának mintegy felét el kell engedni" - mondta. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Angela Merkel kancellár kizárta egy újabb görög adósságelengedés lehetőségét.

Az SPD attól tart, hogy a görög szuverén adósságszolgálati válság újabb terheket ró a német adófizetőkre. "Most azonban már nem egy újabb hitelről, hanem az adósság elengedéséről lenne szó, ami közvetlen veszteséget jelentene a német költségvetésnek" - hangsúlyozta nemrégiben a Focusnak adott interjúban Carsten Schneider, az SPD parlamenti frakciójának költségvetési ügyekért felelős szóvivője.

Kimaradt?