A kormány nem találja az eredeti Bechtel-szerződést

Megdöbbentő kijelentést tett szerda este a nagyberuházásokért felelős tárca nélküli miniszter a Digi24 hírtelevízióban: azért nem tudják nyilvánosságra hozni az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló Bechtel-szerződést, mert nem találják a dokumentumot.

Dan Șova már korábban megígérte az amerikai vállalattal 2003-ban kötött szerződés titkosságának feloldását, a hazai közvélemény ugyanis nagyon kíváncsi arra, hogy miért volt olyan drága a mindmáig befejezetlen sztráda.

„Nem kapjuk a szállításügyi minisztériumban a szerződés eredetijét, és a titkosság feloldása csak az eredeti dokumentum alapján végezhető el” – magyarázta a miniszter. Tájékoztatása szerint a sztrádaépítési munkálatok ára szerződés-kiegészítések révén duzzadt fel 2,2 milliárd euróról 10 milliárd euróra.

 A Brassót Borrsal összekötő észak-autópályát a 2003-as szerződés szerint 2012-ig kellett volna befejeznie a Bechtelnek. Az amerikaiak végül 52 km-t építettek meg a 415 km-ből, 1,4 milliárd eurórért. A szerződést idén májusban felbontották, a román államnak pedig további 37 millió eurót kell kifizetnie a Bechtelnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?