Magyar államtitkár: a verespataki bányanyitás nem lenne kifizetődő

Az Európai Unió vízvédelmet és vízgazdálkodást szolgáló irányelvei miatt a Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása, üzemeltetése nem lenne kifizetődő – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára pénteken a székelyföldi Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában.

Az államtitkár az MTI-nek kifejtette: az irányelvek értelmében már a környezetre veszélyes beruházások előtt lépéseket kell tenni a beruházónak és az érintett uniós tagországnak a környezetszennyezés kivédésére. Verespatak esetében a megelőző beruházások költsége olyan tetemes lenne, hogy egyszerűen nem érné meg a bánya üzemeltetése.

Az irányelvek betartását figyelemmel kell kísérnie Romániának és az Európai Uniónak is – tette hozzá.     Szólt arról is, hogy a palagáz kitermelése esetében szintén a környezet és a vízbázisok védelme jelenti az akadályt. Több európai ország már betiltotta a rákkeltő anyagot is használó úgynevezett repesztéses technika miatt az agyagásványokban felelhető földgáz kitermelését – jelezte az államtitkár.

Kimaradt?