Ponta az ország „százéves mérlege” miatt aggódik

Rossz lesz Romániának az 1918-as, úgynevezett nagy egyesüléstől számított százéves mérlege, ha a következő öt évben nem épülnek autópályák, és nem sikerül összekötni infrastrukturálisan az ország különböző régióit - mondta Victor Ponta miniszterelnök pénteken.

Nagyszebenben a kormányfő újságíróknak elmondta, hogy nagyon közel van már az 1918-as egyesülés százéves évfordulója, és Romániának az ünneplés mellett mérleget is kell készítenie. Ilyen pillanatokban óhatatlanul megfogalmazódik az a kérdés, hogy Románia gazdagabb, egységesebb lett-e, több lehetőséggel rendelkezik-e most, mint száz évvel ezelőtt - tette hozzá.

Ponta szerint ez a számvetés „nagyon rossz" lehet, hiszen jelenleg nincsenek olyan autópályák, amelyek összekötik Románia különböző régióit. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a következő öt évben sikerül jelentősen előrelépni, és 2018-ig megvalósul a régiók összekapcsolása.

„Száz év után nincsenek jó közlekedési összeköttetések a régiók között. Nincsenek autópályák, amelyek összekötnék Munténiát Erdéllyel vagy Erdélyt Moldvával, de remélem, hogy 2018-ig ezek meglesznek" - mondta Ponta. Hozzátette: Románia egyéb olyan elemekkel sem rendelkezik, amelyek biztosítanák egységét és egységes fejlettségét.

Kimaradt?