Ponta: az új IMF-hitelmegállapodás 3-5 milliárd értékű lesz

Romániának a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett újabb hitelmegállapodása várhatóan 3-5 milliárd euró értékű lesz - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó kormányfő szerint várhatóan ősztől lép hatályba az IMF-el és az Európai Unióval tervezett újabb hitelszerződés, és a következő két hétben már jelentős előrelépésre számítanak a tárgyalásokban a megállapodás feltételeiről. Jelenleg Bukarestben tartózkodik az IMF küldöttsége amely az újabb szerződésről tárgyal a román hatóságokkal.

Ponta közölte, hogy szintén elővigyázatosságú típusú lesz az újabb szerződés, akárcsak a legutóbbi 5,4 milliárd euró értékű, amelyet Románia június végén zárt le sikeresen.

Kifejtette, a megállapodás nem tartalmaz majd annyi feltételt, mint az előző kettő, és főleg az állami vállalatok hatékonyságának növelésére, valamint a pénzügyi fegyelem konszolidálására összpontosít. Rámutatott: az újabb megállapodás lehetővé teszi, hogy a román gazdaságot előnyös feltételek mellett finanszírozzák a pénzpiacokról, és a nemzeti fizetőeszköz stabilitásának megőrzéséhez is hozzájárul. Ponta szerint a szerződés megkötése után várhatóan az alapkamatot tovább csökkenti a Román Nemzeti Bank. Az irányadó kamat jelenleg 5 százalék, ami rendszerváltás utáni rekord alacsony szintnek számít.

A miniszterelnök közölte, hogy az első félévben 2,4 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év hasonló időszakához képest, és reményét fejezte ki, hogy a bruttó össztermék idei növekedése a kormány által tervezett 1,6 százalékhoz képest nagyobb lesz. A román statisztikai hivatal augusztus közepén teszi közzé a GDP alakulásának hivatalos, második negyedévi adatait.

 

Kimaradt?