Kínába exportálna pirostarka szarvasmarhákat Hargita megye

Hargita megyei gazdákkal tartott egyeztetést egy esetleges exportlehetőségről Tánczos Barna szenátor a csíkszeredai megyeházán. A tanácskozáson jelen volt Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztő Egyesületének elnöke, Becze István megyei önkormányzati képviselő, valamint meghívottként, az együttműködés partnereként Haller Zoltán, a Brassói Pirostarka Szarvasmarhatartó Egyesület alelnöke.

Tánczos elmondta, tárgyalásban állnak egy olyan kínai exportlehetőségről, amelyben kínai cégek vásárolnának fel Hargita és Brassó megyékből törzskönyvezett pirostarka szarvasmarhákat. Jövő héten, július 22-én indul egy 11 személyből álló küldöttség Kínából, hozzájuk társul majd néhány bukaresti üzletember, akik közösen szemrevételeznék a Hargita megyei pirostarka szarvasmarha-állomány egy részét.

„Ez komoly lehetőség lenne a gazdáknak, hiszen jóval magasabb áron tudnák értékesíteni a pirostarka üszőket és bikákat, mint azt, ahogy eddig tették. Komoly az érdeklődés a kínai piac részéről, hiszen az előzetes megállapodások szerint évente 50 ezer szarvasmarhát exportálnának Romániából, így az ország a negyedik lenne, ahonnan a kínaiak szarvasmarhát vásárolnak” – mondta el Tánczos.

A szenátor beszámolója szerint Haller Zoltán és a brassói szarvasmarhatartó-egyesület abban lenne partner, hogy ők végeznék az eladásra szánt állatok törzskönyveztetését, illetve a tejkontrollt, ahogy azt eddig is tették számos Hargita megyei gazda esetében is.

Márton István a gazdák egyesületen keresztül való összefogására hívta fel a figyelmet. „Ez hatalmas lehetőség az itteni gazdák számára, amellett, hogy a belföldi piacon is nagy az igény a törzskönyvezett állatok iránt. Ehhez azonban el kell végeztetni a tejellenőrzést a brassói egyesület segítségével, amelynek 70 százalékát az állam finanszírozza, 30 százalékát pedig a gazdának kell állnia” – magyarázta.

Haller Zoltán a törzskönyvezés és a tejkontroll folyamatának rövid ismertetése után szintén a lehetőségekről beszélt. „Azok a gazdák, akik eddig bagó áron értékesítették a szarvasmarháikat, most jóval több pénzt kaphatnak értük, amennyiben törzskönyveztetik őket. Összefogásra van szükség, mert ebből mindenki csak nyerni fog, az értékesítést pedig nem közvetítőkön keresztül fogjuk megszervezni. A Hargita megyei gazdák jól állnak a pirostarka tenyésztése terén. A kínai piac hatalmas, a későbbiekben biztosan többet is fel tudnak vásárolni” – vázolta fel Haller.

Az egyeztetést követően a jelenlevő gazdák abban állapodtak meg, hogy augusztus 15-ig összeírják azokat a falubelieket, akik élnének ezzel a lehetőséggel, és eljuttatják a listákat a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesülethez.

Kimaradt?