Feltöltőkártya csak személyi igazolvánnyal?

Törvénytervezetben javasolná Sebastian Ghiţă szociáldemokrata képviselő, hogy a mobilszolgáltatók rögzítsék a feltöltőkártyát vásárló ügyfeleik személyi adatait.

A politikus-üzletember, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság tagja a HotNews-nak szerdán adott interjúban elmondta, jelentős mértékben segítené a bűnmegelőzést, ha a titkosszolgálatok azonosítani tudnák a pre-paid SIM-kártyák segítségével kommunikáló személyeket.

Mint ismert, a felöltőkártyákhoz Romániában bárki olcsón hozzájuthat személyi igazolványának felmutatása nélkül. A kártya tulajdonosa úgy kommunikálhat telefonon, hogy ha le is hallgatják a beszélgetéseit, lehetetlen őt azonosítani. Ezt a lehetőséget Sebastian Ghiţă szerint alaposan ki is használják a bűnözők, és a potenciális terroristák szervezkedését is segíti.

Ezért a politikus azt szeretné, hogy a mobilszolgáltatók vegyék nyilvántartásba az eladott feltöltőkártyák tulajdonosainak nevét, lakcímét és személyi számát. Ezeket az adatokat a hatóságok kérésére a szolgáltató köteles lesz kiadni a titkosszolgálatoknak, hogy a kártya tulajdonosainak beszélgetéseit lehallgathassák.

A képviselő a tervezetében javasolja az amerikai PRISM-programhoz hasonló rendszer bevezetését is Romániában. Ez lehetővé tenné a romániai internetes kommunikáció felügyeletét, ami szerinte szintén hozzájárulna a bűnmegelőzéshez.

Kimaradt?