Átszervezik a Romsilvát, hogy csökkentsék a falopásokat

Közel 180 ezer köbméter, törvénytelenül kivágott fát találtak az ellenőrök az év első felében elvégzett ellenőrzések nyomán, és 427 bűnvádi feljelentés történt megközelítőleg 8,9 millió eurós kár miatt – jelentette be kedden Lucia Varga, a vizek, az erdők és a halászat tárca nélküli minisztere.

Lucia Varga szerint az Erdészeti és Vadászati Felügyelőség január és június között 7609 ellenőrzést végzett, az ellenőrzések nyomán 427 bűnvádi feljelentést tettek összesen 3 992 800 lej kárért (megközelítőleg 8,9 millió euró) – mondta a tárca nélküli miniszter.

A felügyelők 2076 bírságot is kiróttak összesen 7 265 000 lej értékben, és 179 950 köbméter, törvénytelenül kivágott fát találtak.

„Vannak még olyan helyzetek, amikor megkérdőjelezhető az erdészeti felügyelőségek alkalmazottainak a tevékenysége. Vannak azonban olyan felügyelőségi vezetők, akik megértették, hogy hatékony ellenőrzéseket kell végezni” – mondta Lucia Varga a Kolozs és a Suceava megyei ellenőrzéseket hozva fel példaként, ahol helyszíni vizsgálatokat fognak tartani, hogy kiderítsék, „valóban olyan kevés a törvénytelen fakivágás, ahogyan az a helyi felügyelőségek ellenőrzéseiből kiderült”?

Varga leszögezte: felkérte a Romsilva vállalatot, hogy „a szó közvetett és közvetlen értelmében is takarítson az erdőkben, a közigazgatás erdejében”. Így az intézmény vezetősége ellenőrzéseket rendelt el, melyeket a minisztérium szúrópróbaszerűen ellenőrzött.

„Sajnálatos módon vannak helyzetek, melyek esetében súlyos szabálytalanságokat fedezünk fel, azonban a jelenlegi törvényekkel nem tudunk hatékony intézkedéseket hozni ezek felszámolására. Vannak olyan esetek, hogy azon kívül, hogy a bűnvádi feljelentés megtörtént, nem tudtak más intézkedéseket hozni, mivel a jelenlegi törvényes keret ezt nem teszi lehetővé” – mutatott rá Varga.

Ezért átszervezéseket eszközölnek a Romsilvánál, de nem terveznek elbocsátásokat, mivel a tárca nélküli miniszter szerint az állami erdészetnél jó szakemberek dolgoznak – csupán egyes felügyelőségek munkájával kapcsolatban merültek fel kifogások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?