Gratulált Romániának az IMF vezérigazgatója

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez és a nemzetközi hitelezőkkel 2011-ben kötött hitelmegállapodás sikeres lezárásához gratulált a román hatóságoknak Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki hétfőn kezdte meg kétnapos látogatását Bukarestben.

Az IMF vezetője elsőként Victor Ponta miniszterelnökkel találkozott, akivel egyetértettek abban: Románia közép- és hosszú távú gazdasági növekedését a szerkezeti reformok folytatása és az európai alapok hatékonyabb felhasználása alapozhatja meg - közölte a kormány sajtóirodája.

Románia június végén sikeresen lezárta második hitelmegállapodását a Nemzetközi Valutalappal, és bejelentette igényét egy újabb, elővigyázatossági hitelszerződés megkötésére. Az IMF, a Világbank és az Európai Bizottság küldöttsége szerdán érkezik Bukarestbe, hogy előkészítsen egy újabb elővigyázatossági hitelmegállapodást.

Az IMF vezérigazgató látogatásának és egy újabb hitelszerződés előkészítésének hírére közvita bontakozott ki Romániában arról, hogy szüksége van-e még az országnak az IMF-ernyőre.

Ionel Blănculescu, a kormányfő gazdasági tanácsadója nemrég kifejtette: Románia nem szorul rá az IMF-szerződésre, de ez segítene megőrizni a költségvetési fegyelmet. A bukaresti kormány másrészt egyfajta "megbízhatósági bizonylatként" támaszkodik az IMF-megállapodásra, amelytől azt reméli, hogy megnyugtatóan hat a külföldi befektetőkre, és segíti abban, hogy olcsóbban finanszírozza kiadásait a pénzpiacokról.

Az ellenzők szerint viszont egy újabb hitelmegállapodás éppenséggel riasztóan hatna a befektetőkre, akik arra következtethetnek, hogy Románia nem képes az "IMF ostora" nélkül egyensúlyban tartani költségvetését, és külső kényszer nélkül nem hajtaná végre a szerkezetátalakítási reformokat - írta az ellenzéki Hotnews hírportál.

Christine Lagarde kedden Traian Băsescu államfővel találkozik, és előadást tart a "Románia és Kelet-Európa: Az előttünk álló út" című konferencián.

Románia legutóbb 2011-ben írt alá 5,4 milliárd euró összértékű elővigyázatossági hitelszerződést az IMF szervezésében, amelyet nem használt fel, ellentétben a 2009-ben megkötött húsz milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodással, amelynek törlesztőrészletei az idén érik el a csúcsot. Victor Ponta miniszterelnök januári évértékelő beszédében azt mondta: Románia államadóssága 51 milliárd euró, ami a GDP 34,7 százalékát teszi ki. Hozzátette: az adósság csaknem felét az utóbbi négy évben vette a nyakába az ország, az egy főre jutó köztartozás 1400-ról 2500 euróra nőtt.

Kimaradt?