Vészjelzés: Németországot is elérte a válság szele

Már a német kötvényeket sem tartják biztonságosnak a befektetők, miközben úgy tűnik, a berlini vezetés nem tudja, merre vegye az irányt az európai válság kezelésében.

Nincs olyan folytatása az európai adósságválságnak, amely érintetlenül hagyná Németországot.

thomsonSpanyolország nem képes túlélni jelenlegi helyzetét külső segítség nélkül, és a támogatás legnagyobb terhe Berlinre hárulna - értékelte az elmúlt hetek fejleményeit Stuart Thomson, az skót Ignis Asset Menagement menedzsere, akinek alapja immáron eladja német kötvényeit.

Hasonlóan láthatják a helyzetet más befektetők is: több mint négyezer milliárd dollárt kezelő alapok sora dönthet bundjai egy részének értékesítése mellett. Összesen 500 milliárd eurónyi kötvény kerülhet piacra, ami a német adósságok 45 százaléka - derül ki a Graham Fisher & Co. kutatóintézet és a Bloomberg adataiból.

A világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco szakértői egyenesen arról beszélnek, hogy befektetési buborék alakult ki a német állampapírok piacán. A bundok túlértékeltek és számos jobb lehetőség található náluk a világ kötvénypiacain.

A Pimco ezért egy "válogatott" feltörekvő piaci papírokból, valamint amerikai, brit, ausztrál és skandináv kötvényekből álló portfólióban látja a tuti befektetést. Hiába jól menedzselt a német gazdaság, akár lemorzsolódik az eurózóna, akár elindul a szorosabb integráció felé, a folyamat a németeknek fog a legtöbbe fájni.

Vétózni fogunk!

A német kormány blokkolni fogja a görög segélycsomag következő részletének átutalását, ha a Athén nem teljesíti minden eddig vállalt kötelességét, még akkor is, ha a program más szereplői belemennének a pénz átutalásába - jelentette ki a Handelsblatt gazdasági lapnak adott interjújában Michael-Fuchs-cdu. A félig üres poharat nem fogjuk félig telinek tekinteni, vétózni fogunk - mondta kiemelve, hogy ezt akár idézhetik is tőle.

Fuch jelezte: tisztában van azzal, hogy egyetlen országot sem lehet az eurózóna elhagyására kényszeríteni, de a görög kormány szerinte pontosan tudja, mi a dolga, ha nem képes teljesíteni a donorok reformelvárásait. Németország elérte azt a határt, amit a támogatásban képes elviselni - tette hozzá.

Mit szól hozzá a főnök?

European-Central-Bank A frakcióvezető-helyettes ellenzi, hogy az Európai Központi Bank (ECB) további rendkívüli hitelekkel segítse Görögországot, és ezzel "rejtett pénznyomdává" váljon. Ha Athén képtelen teljesíteni az EU-ECB-IMF trojkának tett ígéreteit, akkor az ECB nem nyithat kiskapukat előtte, amelyeken át kerülőúton megszerezheti azt a pénzt, amelyet máshogy nem kaphat meg az eurózóna biztonsági alapjaitól.

Ezzel arra célzott, hogy az ECB lehetővé tette a görög nemzeti banknak, hogy a korábbinál több hazai kincstárjegyet fogadjon el fedezetként a hitelért hozzá forduló kereskedelmi bankoktól, amelyek így felvásárolhatták a kormány által a múlt héten kibocsátott rövid távú papírokat. Athén így ki tudja fizetni egy hét múlva lejáró adósságait annak ellenére, hogy a trojkától nem nem kapja meg a korábban felfüggszetett 31,5 milliárdos hitelrészletet.

További kérdés, hogy Fuchs nyilatkozata előtt egyeztetett-e pártjával és a kormánnyal az ECB beavatkozásának megítélésével kapcsolatban. Angela Merkel szóvivője ugyanis a Bloomberg tudósítása szerint azt mondta, hogy a kancellár támogatja az ECB kötvényvásárlását a spanyol és az olasz hozamok leszorítása érdekében. Ez most azt jelenti, hogy a görögök kezét elengednék, de másokét nem vagy csak zavar van a kommunikációban?

Kimaradt?