Nincs tolongás az adóvisszatérítésért Sepsiszentgyörgyön

Nem tolonganak a sepsiszentgyörgyi cégek az adó-visszatérítésért. Mindössze 21 cég kérte vissza az erre az évre befizetett ingatlanadó többletet, ezek összesen 200 ezer lejt igényeltek vissza, ami az önkormányzat által erre a célra elkülönített 500 ezer lejes alap közel fele - tájékoztatott Édler András a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke.

Édler hangsúlyozta, összesen mintegy 400 vállalkozás élhet az adó- visszapályázás lehetőségével, igaz, hogy az erre a célra elkülönített keretet felpótolják, ha igény van rá, de a költségvetés- kiegészítés időbe telik, ezért arra biztat minden vállalkozót, pályázza vissza időben az ingatlanadó- többletet. A legnagyobb összeget, több mint 74 ezer lejt az autóalkatrészeket gyártó vállalat kérte vissza, de vendéglők és szállodák is egyenként több mint tízezer lejt kaptak vissza.

Édler András nem érti a cégek érdektelenségét, arra számított, hogy nagyobb sikere lesz ennek a támogatási programnak a helyi vállalkozók körében, figyelembe véve, hogy a pályázati rendszer rendkívül egyszerű, mindössze saját felelősségre kitöltött nyilatkozatokat kell leadni, és egy igazolást, hogy az illető vállalkozás kifizette az idei helyi adókat. A kereskedelmi kamara elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a vállalkozók egy része csak a második határidőig, tehát szeptember 15-ig fizeti ki teljes évi ingatlanadóját, és csak azután igényelheti vissza annak a felét.

Az eddig pályázó cégek nagy része irodabútorok vásárlására és banki kamattörlesztésre kérte vissza a tavalyhoz képest 50 százalékkal megemelt adótöbbletet. Mint arról beszámoltunk, a Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető a pályázati kiírás, és október 11-ig folyamatosan fogadják annak a mintegy 400 helyi cégnek a kéréseit, amelyek visszaigényelhetik idén befizetett többletadójukat, vagy akár annak kétszeresét is, ha tavaly munkahelyeket teremtettek. Az adóemelés mintegy 2,5 millió lejes többletköltséget generál a város kasszájába, ebből félmillió lejt visszafordítanak a helyi cégek számára.

Az érintettek 13 tételre kérhetnek pénzt, többek között, arra hogy felújítsák épületeiket, zöldövezetet, bababarát környezetet alakítsanak ki, fejlesszék számítógép parkjukat, munkaeszközöket vásároljanak, kiállításokon vegyenek részt, megszerezzék az ISO minősítést, de van kamat és lízingtámogatás is.

 

Kimaradt?