Elkelt a román államvasutak teherszállító részlege

A Grupul Feroviar Român (GFR) kereskedelmi áruszállító vállalat nyerte a román államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfă) többségi részvénycsomagjára kiírt pályázatot - jelentette be Relu Fenechiu közlekedési miniszter csütörtökön.

A GFR 202 millió eurót ajánlott a CFR Marfă 51 százalékos részvénycsomagjáért és vállalta, hogy további 900 millió lejt fektet be a vállalatba. Ezen kívül a nyertes másfél millió lejes környezetvédelmi beruházásra is kötelezettséget vállalt - részletezte a miniszter. Hozzátette: a privatizációs szerződést várhatóan június utolsó hetében írják alá.

Múlt héten a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy elengedik a CFR Marfă állami adósságait és részvényekké alakítja azokat. Február elejéig a CFR Marfă 1,8 milliárd lejes adósságot halmozott fel, ebből 600 millió állami adósság, 600 millióval tartozik a CFR infrastruktúra részlegének, a maradékkal pedig a privát szférának.

 A CFR Marfă részvénypakettjére a román Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium, valamint az amerikai Omnitrax is a pályázott, de menet közben visszavonultak, a privatizáció átláthatatlanságára és hajszolt tempójára hivatkozva.

A GFR a legnagyobb magánkézben lévő román vasúti társaság, amely az 1999-ben alakult, Gruia Stoica üzletember által ellenőrzött Grampet Group része. A csoportnak 9000 alkalmazottja van nyolc európai országban, Magyarországon a Train Hungary és a Grampet Debreceni Vagongyár tartozik hozzá.

A kormány a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 2011-ben megkötött többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy privatizálja a veszteségesen működő állami vállalatokat. A CFR Marfă privatizációján múlott az, hogy Románia le tudja-e zárni sikeresen az 5,3 milliárd euró értékű hitelszerződést, illetve reménykedhet-e egy újabb megkötésében.

 A Mediafax hírügynökség korábban úgy értesült, hogy Chirstine Lagarde, az IMF vezérigazgatója július 16-án Bukarestbe látogat. Csütörtökön azonban - amikor még nem volt egyértelmű, hogy meg tud-e állapodni a román közlekedési miniszter az egyedüli versenyben maradt vevővel a CFR Marfă privatizációjáról - a hírügynökség azt írta, kérdésessé vált a pénzintézet vezetőjének bukaresti útja.

Kapcsolódók

Kimaradt?