Tervben: kisebb adó, elérhetőbb élelmiszerárak

Az áfa csökkentése az élelmiszerek esetében közvetlen módon szolgálná a fogyasztók érdekeit, mivel az adócsökkentéssel a boltokban is egyenes arányú árcsökkenés lesz tapasztalható – állítja a Romániai Nagykereskedők Egyesülete (AMRCR).

delianica„A romániai fogyasztóknak szükségük van arra, hogy az élelmiszerek esetében a hozzáadott értékadót 24 százalékról 9 százalékra csökkentsék. Véleményünk szerint ez az intézkedés hozzájárul az adócsalás csökkentéséhez, a helyi termelők bátorításához és a fogyasztást is biztosan ösztönözni fogja" – nyilatkozta Delia Nica, az AMRCR alelnöke az egyesület által kiadott sajtóközleményben.

Továbbá üdvözlik és támogatják a kormány azon szándékát, miszerint csökkentené az adót az élelmiszerek esetében, és remélik, hogy ez az elképzelés mihamarabb meg is valósul.

AMRCR alelnöke kifejtette: az európai országok nagy része alacsonyabban adóztatja az alapélelmiszereket, Nagy Britanniában egyáltalán nincs ilyen adó , Csehországban ez 14 százalék.

A közép-európai és kelet-európai országok is alacsonyabb áfát fizettetnek. Lengyelországban 5 százalékos az áruforgalmi adó, Bulgáriában 9 százalékos, Szlovéniában pedig 8,5 százalékos.paprikas

„Ilyen körülmények között a romániai fogyasztókra negatívan hat a magas szintű áfa, tekintetbe véve az előnytelen gazdasági helyzetet, amit a lej elértéktelenedése, az infláció növekedése okoz, illetve az, hogy a bérek növekedése az inflációs szint alatt marad" – fogalmaz a egyesület.

Az AMRCR nem osztja a szkeptikus vagy aggodalomra utaló véleményeket az áfa csökkentésével kapcsolatban.

„A nagykereskedők szándékában áll mindent megtenni azért, hogy az élelmiszerek üzleti ára ugyanolyan arányban csökkenjen, mint a hozzáadott-értékadó szintje" – tette hozzá Delia Nica.

{loadposition kmn}

Kormányfői ígéretek

Victor Ponta kormányfő szerdán kijelentette: ősszel, a jövő évi állami költségvetés tervezetének kidolgozásakor tárgyalnak az áfa- és a kisjövedelmek adószintjének esetleges csökkentéséről a nemzetközi pénzügyi intézményekkel.

A kormányfő júliusban közölte: a jövő évi költségvetés-tervezetben már 9 százalékos áfa fog szerepelni az alapélelmiszerek esetében.


A Romániai Nagykereskedők Egyesülete(AMRCR) 2003-ban jött létre. Tagjai: a Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI és Mobexpert.

 

Kimaradt?