Cseke Attila mennyiségalapú hulladékelszámolást kér

Valamennyi energiafogyasztást, a gázt, az elektromos áramot és a vizet is az elfogyasztott mennyiség függvényében fizetjük. Ezek alól az egyedüli kivétel a szemétszállítási díj, s ez így nincs rendben Cseke Attila parlamenti képviselő szerint, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján a köztisztaságról és hulladékgazdálkodásról szóló 101/2006-os törvény parlamenti szakbizottságának vitájáról számolt be a sajtó képviselőinek.

A képviselő indítványozta a „Pay as you throw” (P.A.Y.T.) – "Annyit fizetsz, amennyit eldobsz elv bevezetését", amely valamennyi európai országban érvényben van. Szerinte normális dolog és európai elv az, hogy az állampolgárok mennyiség után fizessenek. „Nem értek egyet azzal, hogy személyenként fizessünk a szemétszállításért, amikor egyértelmű az, hogy az emberek nem azonos mennyiségű hulladékot termelnek” – magyarázta Cseke. Például ha valaki huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon, akkor nem termel hulladékot, s nem jogos az, ha ennek ellenére fizetésre kötelezik őket. 

Cseke Attila indítványára, hogy bevezessék a P.A.Y.T. módszer alternatíváját a kormánypárti képviselők azt válaszolták, hogy Románia ma nincs felkészülve ennek bevezetésére. A képviselő azt kérte, hogy az önkormányzatok saját maguk dönthessék el, hogy a lakosok személyre vagy mennyiségre fizessék a szemétszállítást, amely a decentralizáció elvének is meg felelne. 

A törvény azonban tiltja ezt, hiszen kizárólag a személyek száma utáni fizetési lehetőség van érvényben. A tavalyi év szeptemberében Janez Potocnik, európai uniós környezetvédelmi biztos is tárgyalt a román kormány illetékeseivel, beleértve Victor Ponta miniszterelnököt is, s javasolta a P.A.Y.T. elv bevezetését Romániában is, eddig sikertelenül. „Nem értek egyet a kormány képviselőivel, amikor azt mondják, hogy nincs rá módszer, hogy a hulladék mennyiségét lemérjék. Nekünk csak választani kell a külföldi módszerek közül”- érvelt a képviselő a P.A.Y.T mellett. 

Mint elmondta, az egyik ilyen a zacskós hulladékgyűjtési módszer, amikor az állampolgár a szemétszállító cég által forgalmazott szemetes zacskókat vásárolja meg, s a zacskó méretének megfelelő hulladék elszállítását fizeti ki. A másik módszer az adott köbtartalmú szemetestartályok (80 – 100 – 120 liter, stb.) megvásárlása, amely által annyi hulladék elszállítására jogosult a lakos, amekkora a kuka. 

A mennyiségalapú hulladékelszállítási rendszer bevezetése ugyanakkor nagy mértékben segítené a nedves és száraz hulladékok szétválasztását, hiszen ma ez a szétválasztás ha megtörténik, ha nem, az állampolgár ugyanannyit fizet, míg a P.A.Y.T. módszer esetén, a szétválasztott, úgynevezett száraz, újrahasznosítható hulladékért kevesebbet kellene fizetni, s ezáltal elősegíthető lenne a szelektív hulladékgyűjtés.

A képviselő azt is bejelentette, amennyiben a most a képviselőházban tárgyalt köztisztasági törvénynek a bevezetésénél nem veszik figyelembe a P.A.Y.T. módszert, önálló törvénykezdeményezésben fogja javasolni a rendszer bevezetését.

Kimaradt?