Adóemelésre és a belvárosi parkolóbérletek megszűnésére számíthatnak az udvarhelyiek

Egy 7,5 millió lejes „lyuk” betömése jelenti a jövő évi költségvetés elkészítésének legnagyobb kihívását Székelyudvarhelyen. Ezt nagyrészt a helyi adók és illetékek emelésével, költségcsökkentéssel, illetve hitelfelvétellel próbálja elérni a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója, mely csütörtökön mutatta be ezzel kapcsolatos elképzeléseit. Tervben szerepel a parkolóbérletek megszűntetése is a város történelmi központjában.

Helyi adók és illetékek vs. 2021-es költségvetés címmel mutatta be javaslatait csütörtökön a Harghita Business Center előadótermében a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja frakciójának két tagja, András Lehel és Péter Balázs. A helyhatósági választásokon az önkormányzati testületben többséget nyert POL-os csapat frakcióvezetője, András Lehel négy pontban vázolta fel elképzeléseiket.

Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés elkészítésének legnagyobb kihívása megtalálni a mintegy 7,5 millió lejes többletköltség fedezésére szükséges pénzforrásokat. Jövőre ugyanis a helyi önkormányzat – az udvarhelyi textiliparban eszközölt leépítések miatt – 1,5 millió lejes kieséssel számol a személyi jövedelemadókból származó bevételi fejezetnél, továbbá 6 millió lejt kell előteremtenie a megnyert uniós projektek önrészének a biztosítására.

A szükséges pénzösszeget az önkormányzat elsőként a bevételeinek, konkréten az épület-, terület- és jármű adók, illetve az adókulcsok növelésével tervezi előteremteni.

A javaslat szerint a magánszemélyek épületadója a 2 szobás tömbházlakás esetén 40, a 4 szobás lakásnál 64 lejjel növekedne. Egy száz négyzetméteres családi ház esetében a tulajdonosnak 54-63 lejes adótöbblettel kell számolnia. Tervezik a gépjárművek adójának emelését is, például 1000 köbcentitől 10 lejjel (50 lej helyett 60), 1400 köbcentitől 14 lejjel (70-ről 84 lejre), 1800 köbcentitől 45 lejjel (225 lejről 270 lejre), a 2200 köbcentit meghaladó járműveknél 240 lejjel, 4000 köbcenti felett pedig 1600 lejjel (8000 lejről 9600-ra). A haszongépjárműveknél az előbbi kategóriáknál 40, 56, 72, 88, illetve 160 lejes adóemelés várható.

Megszűnhetnek a parkolóbérletek

András Lehel bemutatta parkolási illetékekkel és a parkolási politikával kapcsolatos javaslataikat is, melyeknek célja a városközpont tehermentesítése, a városközpontban található parkolóhelyek jobb és szélesebbkörű kihasználása, illetve a parkolási fegyelem hatékonyabb betartása.

A javaslatok között szerepel a parkolási bérletek eltörlése a történelmi központban (a Szekler Teker egyesület javaslatára), kivételt képeznek a rokkantak és a taxisok. Tervezik továbbá a parkolási alapbüntetés megkétszerezését 100 lejre, illetve az ellenőrzés átadását a helyi rendőrségnek.

Számításaik szerint a helyi adók és illetékek növelése kb. 2,9 millió lejes többletet generálna, ami több mint harmada a hiányzó 7,5 millió lejnek. A hiányzó pénz biztosítását részben a polgármesteri hivatal költségeinek minimum másfél millió lejes csökkentésével szeretnék biztosítani, illetve a hitelfelvételt is egy lehetséges megoldásnak tartják. Továbbá remélik, hogy megyei, központi pénzek lehívásával is tudnak segíteni a helyzeten.

A Szabad Emberek Pártja udvarhelyi frakciója már bemutatta javaslatait az önkormányzat RMDSZ-es frakciójának, illetve az udvarhelyszéki vállalkozókat tömörítő két szervezet egyikének, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének, az UKKSZ-nek.

Székelyudvarhely önkormányzati testülete várhatóan a december 17-i soros ülésén tárgyal a jövő évi költségvetésről.

Kapcsolódók

Kimaradt?