Közel 10 ezer munkahely szűnt meg a vendéglátóiparban

Októbertől, azt követően, hogy megtiltották a beltéri kiszolgálást, minden bizonnyal tovább csökkent az ágazatban dolgozók száma.

Szeptember végén 9 ezerrel kevesebben dolgoztak a hazai vendéglőkben, kávézókban és szállodákban, mint a koronavírus-járvány kitörésekor. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az első őszi hónapban 210 ezren dolgoztak az ágazatban. Februárban még 219 ezer volt a vendéglátóipari alkalmazottak száma.

Ez a különbség a korábbi hónapokban is kimutatható volt. Júliusban 212,8 ezer főt foglalkoztatott az idegenforgalom, egy évvel korábban azonban 222,2 ezret. A mélypontot április jelentette, amikor 207,1 ezer volt az alkalmazottak száma. Ebben a létszámban szerepelnek a kényszerszabadságon levők is, mivel a munkaviszonyuk nem szűnik meg.

Időközben minden bizonnyal tovább csökkent a vendéglátóiparban dolgozók száma, októberben és novemberben ugyanis újabb korlátozó intézkedések léptek életbe. Ezek hatására egy sor lokál és szálloda bezárt, többségük ideiglenesen, egy részük azonban végleg.

Vendéglátóipari szakemberek véleménye szerint egyes éttermek és sörözők forgalma november folyamán, azt követően, hogy megtiltották a beltéri kiszolgálást, 90 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakától.

A szállodák és más szálláshelyek szintén kritikus helyzetben vannak. Az INS adatai azt mutatják, hogy a szállodák számára augusztus volt 2020 legjobb hónapja, amikor a vendégek száma 30,4 százalékkal volt kisebb, mint tavaly.

Az ősz beköszöntével a helyzet látványosan romlott. Szeptemberben a forgalom már 39,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, októberben pedig még nagyobb, 54,5 százalékos volt a visszaesés. Az év egészét tekintve a szálláshelyeknek 51 százalékkal kevesebb vendégük volt, mint 2019-ben. A leggyengébb hónapok április és május voltak, amikor a turizmus lényegében leállt, az éves szintű  visszaesés 98,1, illetve 96,9 százalékos volt.  

(Nyitókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?