Nem tülekednek a cégek a 200 ezer eurós befektetési támogatásért

A pályázatokat jövő év januárjának végéig lehet benyújtani.

600-nál alig több cég töltötte fel az igénylését az 50-200 ezer eurós befektetési támogatások kis- és középvállalkozások részére elnevezésű gazdaságélénkítő program első napján. Az első pályázó egy Brassó megyei húsfeldolgozó cég volt, az Ara View.

Az előző két kormányzati gazdaságélénkítő programra sokkal nagyobb volt az érdeklődés, az első órákban pályázók ezrei töltötték fel az igényléseket. Ennél a programnál ugyanakkor borítékolható volt a mérsékeltebb érdeklődés, mivel a pályázók jelentős önrésszel kell rendelkezzenek. A vidéki cégek esetében ez az igényelt szubvenció 15, a bukarestieknél és az Ilfov megyeieknél pedig 30 százaléka.

A maximálisan lehívható, 200 ezer euró esetén tehát egy erdélyi pályázó 30 ezer euróval kell hozzájáruljon a beruházáshoz. Az üzleti szférából érkező kritikus hangok szerint éppen ez a program gyenge pontja, mivel egy gondokkal küszködő vállalkozásnak nem valószínű, hogy van befektetni való pénze.

A program keretösszege elméletileg 550 millió euró, a gyakorlatban azonban csak 478,25 millió. Ezt az összeget osztják majd szét a pályázók között, a fennmaradó 71,74 millió eurót a haszonélvezők önrésze teszi ki. A szubvencióként kiosztásra kerülő pénz zöme, 415,87 millió euró uniós forrásból származik, 62,38 millió euró pedig a központi költségvetésből.

A vállalkozások 2021 január 29-ig tölthetik fel a pályázatokat a granturi.imm.gov.ro linken keresztül. Az igényléshez szükséges dokumentumokat a Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium honlapjáról lehet letölteni.

A minisztérium arra számít, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg körülbelül 3 ezer vállalkozás számára lesz elég. A haszonélvezőknek legkésőbb 2023 december 31-ig fogják folyósítani a megítélt támogatást, tájékoztatja a minisztérium az pályázókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?