Több mint 32 millió védőmaszkot vontak be, majdnem minden hazai áruházlánc érintett

Több mint 32 millió védőmaszk árusítását szüntették be egy időre vagy vonták ki teljesen a hazai kereskedelmi forgalomból, mivel nem feleltek meg a járványügyi megelőzéseket magukban foglaló hatályos jogszabályok előírásainak.

Románia már több ízben is figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság felhívását követően, hogy olyan maszkok vannak a piacon, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak. A termékek többségét Kínában gyártották.

A fogyasztóvédelmi hatóság által október 23. és november 23. között végzett ellenőrzések során megállapították, hogy több diszkont áruházláncban kapható termék nem felel meg az előírásoknak, így bírságot róttak ki a Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM üzletláncokra, emellett a Sensiblu és Help Net gyógyszertárláncokra, illetve a Lukoil benzinkutakra.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés során 599 üzlethelyiségben vizsgálódtak a hatóságok, ezek közül 396-ban – az esetek 66 százalékában – találtak rendellenességet. 668 esetben szabályszegési eljárást indítottak, 237 esetben figyelmeztetést adtak ki, míg 431 üzletet megbírságoltak összesen 2,9 millió lej értékben.

A lefoglalt maszkok száma meghaladja a 32 milliót, ezek összértéke közel 19,5 millió lej. Az ellenőrző hatóságok elrendelték, hogy időszakosan függesszék fel ezek árusítását, amíg meg nem érkeznek a biztonságosságot igazoló dokumentumok. 725 ezer maszkot teljesen kivontak a forgalomból.

A rendellenességek között szerepelt bizonyos azonosító jeleknek, a román nyelvű termékleírásnak, a használati utasításnak, az anyagösszetétel leírásának, valamint a CE-tanúsítványnak a hiánya.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?