Pénzhiány, járvány és politikai ellenszél: nem lesz idén Start-Up Nation

A kormány a tavaly sikerrel pályázóknak még mindig közel félmilliárd lejjel tartozik.

Nagy nemtetszést váltott ki üzleti körökben, hogy a kormány meghatározatlan időtartamra felfüggeszti a vállalkozások indítását támogatni hivatott Start-Up Nation programot. Virgil Popescu gazdasági miniszter a járvánnyal indokolta a program leállítását, azonban egyesek politikai indíttatást sejtenek mögötte.

„A járvány nem ok a Start-Up Nation leállítására, ellenkezőleg. Ez a program nem csak az éttermet működtető vagy rendezvényszervező cégek megszületését támogatta. Létrejött egy csomó informatikai, élelmiszeripari, textilipari, építőipari vállalkozás, orvosi rendelők. Ezekkel az ágazatokkal mi lesz? Betartunk az összes gazdasági ágazatnak csak azért, mert az éttermek és a klubok működését megszorítások korlátozzák?  Ha az élelmiszeripart nézzük, a házhoz szállítás terén óriási mértékben nőtt a kereslet” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak George Velcea, a Fiatal Vállalkozók Európai Egyesületének elnöke. Véleménye szerint nagy szükség lenne egy vállalkozások beindulását segítő programra, mivel a munkanélküliség növekvőben van.

64 ezer munkahely két év alatt

A Start-Up Nation a valaha volt legsikeresebb vállalkozásélénkítő program, állítja Eduard Răpițeanu gazdasági-pénzügyi tanácsadó. „64 ezer munkahely jött létre a program hatására, s a CNIPMMR (vállalkozói érdekvédelmi szervezet – szerk.megj.) elemzése azt mutatja, hogy az állam által támogatások formájában elköltött pénz 2-3 év alatt megtérül a befizetett adók révén. A gond az, hogy nem a jelenlegi kormány kezdeményezte, hanem az ellenzék. Ha a liberális kormány ötlete lett volna, akkor most dicskednének vele, kettőt is rendeztek volna idén belőle” – véli a szakember.

Vegyes érzelmei vannak Edler Andrásnak, a Kovászna Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnökének a Start-Up Nationnel kapcsolatban. „Az egyik gond az volt vele, hogy az informatikai cégeket előnyben részesítette. A másik, hogy a munkahelyteremtés volt az egyik fő kritérium a pályázatok elbírálásánal, s kevés az olyan kezdő vállalkozó, aki be meri vállalni, hogy 4-5 munkahelyet hoz létre. Ezért sok cég azt csinálta, hogy a meglévő alkalmazottait átszervezte egy új cégbe, s így próbált meg pénzeket lehívni” – mondja Edler András, aki mindezek ellenére hasznosnak tartja az új vállalkozások létrehozását elősegítő programokat. Edler András szerint egyértelmű, hogy a programot a pénzhiány miatt állították le.

„Valószínűleg sokan felteszik a kérdést, miért nem indítjuk el gyorsan az idei Start-Up Nationt. Sok olyan cégről tudunk, melyek elindultak, de most segítséget kérnek. Nem indíthatjuk el a Start-Upot mert a cégek normális, járványmentes közegben kellene fejlődjenek. Alig várjuk, hogy véget érjen a járvány, hogy beindíthassuk a Start-Upot” – jelenetette ki Virgil Popescu gazdasági miniszter egy sajtótájékoztató során. A miniszter azt is elmondta, a kormány még 480 millió lejjel tartozik a program tavalyi haszonélvezőinek.

Az év elején még úgy volt, hogy idén is lesz Start-Up Nation, Virgil Popescu januárban azt nyilatkozta, 1 milliárd lejt fognak szétosztani a pályázók között. Az, hogy végül elmarad, valószínűleg főként a pénzhiánynak tudható be, ugyanakkor tény, hogy egyes liberális politikusok határozott ellenszenvvel szemlélték. „A Start-Up Nation egy elképzelhetetlen pénzszórás, meg kell szüntetni” – nyilatkozta tavaly Florin Cîțu, amikor még csak várományosa volt a pénzügyminiszteri széknek.

A Start-Up Nation első kiírására 19 ezer, a másodikra pedig 33 ezer pályázat érkezett.  

(Nyitókép: startupcafe.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?