Némileg anyagi biztonságban kezdhetik az évet az önkormányzatok

A személyi jövedelemadóból befolyó összegek 65 százaléka helyben marad, vagyis annak a községnek, városnak a költségvetésébe kerül ahová azt befizették – erről döntött a Municípiumok Országos Szövetségének kérésére a parlament, számolt be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármesterének elmondása szerint a képviselőház döntő fórumként módosította a helyi pénzügyek törvényét, amelyben rögzítették, hogy a személyi jövedelemadóból befolyt összegek 65 százaléka helyben marad. 

Antal Árpád szerint erre azért volt szükség, mert amióta 16-ról 10 százalékra csökkentették a személyi jövedelemadót, azóta minden évben más és más százalékban határozták meg, hogy a befolyt összegekből mennyi kerül a települések költségvetésébe és mennyi az államkasszába. Ez viszont bizonytalanságban tartotta az önkormányzatokat, amelyeknek egyik legnagyobb bevételi forrását jelenti a személyi jövedelemadó, ám annak helyben maradó részének folyton változó arányai miatt nem tudtak tervezni.

A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: a személyi jövedelemadóból helyben maradó 65 százalékos arány gyakorlatilag ugyanannyi, mint idén volt, ám ezt most rögzítették a helyi pénzügyek törvényében.

Magyarázata szerint eddig főként az év első hónapjaiban volt gond, hiszen Romániában jellemzően év végére nem készül el a következő évi országos költségvetés. Az eddig érvényes szabály az volt, hogy amíg megszületik az országos költségvetés, az önkormányzatok a személyi jövedelemadó 47 százaléka fölött rendelkezhettek. A mostani módosítás szerint viszont ezt az arányt 65 százalékban rögzítették.

Antal Árpád szerint ennek előnye, hogy úgy kezdik a jövő esztendőt, hogy a költségvetési bevételek szempontjából már van egy biztos támpont. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a kormánynak lehetősége van arra, hogy a jövő évi költségvétési törvényben az adott évre vonatkozóan megváltoztassa a helyben maradó összegek arányát.

A polgármester arról tájékoztatott, hogy a municípiumok szövetségének képviseletében ezen a héten tárgyaltak a miniszterelnökkel és pénzügyminiszterrel, ám tételesen csak a személyi jövedelemadóból helyben maradó arányokról, hiszen a jövő évi költségvetésről nem volt értelme egyeztetni. A jelenlegi kormány ugyanis nem tud olyan vállalásokat tenni, amelyek a december 6-i választások után lennének érvényesek. Az új kormány várhatóan december végén alakul meg, és majd csak azután nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentbe, így nagy valószínűséggel csak valamikor jövő évben lesz büdzséje az országnak. 

Antal Árpád érdeklődésünkre elmondta: a járvány és a kialakuló gazdasági válság miatt a személyi jövedelemadóból befolyó összegek csökkenésére számítanak, hiszen már érződik, hogy az elbocsátások, kényszerszabadságok miatt csökkent az emberek bevétele.

„Ha a kormány gazdaságélénkítési és munkahelyvédelmi programja nem lesz sikeres, tovább csökken az emberek bevétele, munkahelyeket veszítenek el” – hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint ez az önkormányzatok szempontjából két problémát okoz: egyrészt kevesebben, kevesebb személyi jövedelemadót fognak befizetni, másrészt szociális problémákat fog előidézni, amikre megoldást kell találni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?