Most már Romániában is használható a Google Pay

A biztonságos, mobiltelefonos fizetési szolgáltatást kizárólag NFC antennás mobilkészülékekkel lehet használni.

Újabb európai országokban vált elérhetővé a Mastercard és a Visa kártyakibocsátó partnerei együttműködésével a Google Pay mobiltelefonos fizetési szolgáltatás. Románia mellett Magyarországon, Ausztriában, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és Portugáliában vált elérhetővé a szolgáltatás.

A Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval és fintech céggel együttműködve biztosítja. Többek között a Banca Transilvania, Alpha Bank, ING Bank, a Bunq, a CEC Bank, a Curve, az LHV Pank, a Monese, az N26, a Paynetics, a Revolut, a Swedbank, az Unicredit Bank Romania és a Viva Wallet ügyfelei élhetnek a lehetőséggel.

A Google Pay használatával a felhasználók a mobiltelefonjukkal fizethetnek bárhol, ahol érintésmentes tranzakciókat fogadnak. A szolgáltatáshoz arra alkalmas, Android rendszerű eszközre van szükség. A Google Pay-t csak NFC mobilfizetési funkcióval rendelkező telefonokkal lehet használni.

Az NFC technológia lényege, hogy a mobiltelefon és a bankkártyaterminál internetkapcsolat nélkül is tud kommunikálni, úgy, elég közel tartani egymáshoz a két eszköz NFC antennáit. Az okostelefonoknál ez általában a készülék hátlapjába van beépítve, és a telefon menüjéből aktiválható.

Szuperbiztos technológia

A felhasználóknak a kártyakibocsátó bankjuk mobilbanki alkalmazásában kell a használni kívánt Mastercard kártyájukat hozzáadni a Google Pay alkalmazáshoz. A fizetés során sem a Google Payt, sem a mobilbanki alkalmazást nem kell újra és újra megnyitni, és internetkapcsolatra sincs szükség, elég ha a vásárló közvetlenül a fizetés előtt feloldja a telefonját.

A fizetés biztonságát a tokenizációs technológia garantálja. A megoldás úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett "tokennel", vagyis egyedi, minden fizetésnél változó kártyaszámmal cseréli fel.

A Mastercard közleménye szerint a világjárvány kezdete után az érintésmentes fizetési tranzakciók aránya közel 80 százalékra ugrott Európa-szerte. A fogyasztók kevesebb készpénzt kezdtek használni, és a gyors, biztonságos, érintésmentes fizetési módokra váltás várhatóan kiállja majd az idő próbáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?