Szarvasmarha fajnemesítésről egyeztettek a Hargita megyei gazdákkal

A pirostarka szarvasmarha Hargita megyei nemesítéséről, tenyésztési programjáról, illetve a gazdák folyamatos tájékoztatásáról tartott online fórumot kedden a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete. A megbeszélés legfontosabb napirendi pontja a szarvasmarha-tenyésztés, valamint a fajtanemesítés közös irányvonalának a meghatározása volt.

Több mint 40 érdeklődő vett részt a fórumon, amely során elhangzott: hosszú évek óta nincs meghatározott irányvonal, amelyet a gazdák követni tudnának a pirostarka szarvasmarhafajta tenyésztésével kapcsolatban. A nem megfelelő szaporítóanyagok beszerzésének eredményeképpen gyakran nem kapnak megfelelő genetikai egyedeket a tenyésztők. A jó tenyésztési irányvonal kialakítása érdekében a megyei tanács szakemberek bevonásával nyújtana támogatást és tanácsadást az itthoni tenyésztőknek – áll a megyei tanács által kiadott közleményben.

Az elképzelések szerint Hargita Megye Tanácsa külön irányt szab a szarvasmarha-tenyésztésnek a következő, 2020–2030-as agrárstratégiájában, ezt pedig vidékfejlesztési egyesületén keresztül érvényesíti. Mint fogalmaztak: ez összetett feladat, amellyel napi szinten kell foglalkozni, és az érdekeltek heti rendszerességgel egyeztetnének, hogy jól meghatározott  irányban fejlődjön az ország legtöbb pirostarka egyedet nyilvántartó megyéje, hangzott el a megbeszélésen.

Kiemelték: Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége támogatja azokat az elképzeléseket, amelyek szerint erős Hargita megyei egyesületre van szükség, amely hosszú távon képes támogatni a szarvasmarhatartó gazdákat a tenyésztési programokkal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke és Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a szakmai egyesületek megerősítését szorgalmazza. Valamennyien hangsúlyozták az összefogás szükségességét, amelyhez rendszeresítik az online gazdatalálkozókat – zárult a közlemény.

(Címlapfotó: Illusztráció | Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?