A COVID-19 mellékhatása: alaposan átalakította a járvány a hazai gyógyszerpiacot

A receptre vásárolható gyógyszerek kiskereskedelmi forgalma csökkent, a szabadon vásárolhatoké nőtt Romániában a koronavírus-járvány hatására.

Teljesen COVID-19-centrikussá vált a hazai egészségügy, aminek a más betegségekben szenvedők isszák a levét. A Cegedim piackutató cég tanulmányából az derül ki, hogy a harmadik negyedévben a romániai kórházak 4,3 millió doboz gyógyszert rendeltek. Ez döbbenetesen nagy mértékben, 43 százalékkal marad el az egy évvel korábban felhasznált orvosság mennyiségétől.

Azt, hogy az orvosi szolgáltatások nehezebben hozzáférhetővé váltak, a receptre vásárolható gyógyszerek kiskereskedelmi forgalmának alakulása is alátámasztja. Ezekből 84 millió dobozzal adtak el a gyógyszertárak, 7,7 százalékkal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában.

Ha már orvosi szakvéleményhez, recepthez nehezebb hozzájutni, mint korábban, a lakosság úgy kúrálja magát, ahogy tudja. A szabadon vásárolható, úgynevezett OTC gyógyszerek forgalma 3 százalékkal nőtt. Ezekre 1 milliárd lejt költöttünk július, augusztus és szeptember folyamán. A teljes gyógyszerpiac 6 százalékkal zsugorodott.

A Zentiva uralja a román piacot

A gyógyszergyártók egy része megszenvedi a jelenlegi helyzetet, mások ellenben prosperálnak. Utóbbiak közé tartozik a Zentiva, mely a forgalomba hozott termékmennyiség alapján piacvezetővé rukkolt elő a harmadik negyedévben. A francia cég három hónap alatt 16,4 millió doboz orvosságot értékesített, körülbelül 6 millióval többet, mint egy évvel korábban. Ezzel a Zentiva megelőzte a korábbi piacvezetőt, a kolozsvári Terapia Rt.-t.

A Zentiva annak köszönheti a sikerét, hogy a Paracetamol gyártója, mely az enyhe lefolyású koronavírus fertőzés kezelésére ajánlott termékek egyike. A vállalat röviddel a járvány kitörését követően bejelentette, hogy bukaresti gyárában megháromszorozza a Paracetamol termelési kapacitását.

A Terapia 13,2 millió doboz gyógyszert adott el a harmadik negyedévben, körülbelül ugyanannyit, mint 2019 azonos időszakában. Az eladott gyógyszerek értéke alapján a Sanofi teljesített legjobban, 242 millió lejes árbevétellel, megelőzve a Zentivát (189 millió) és a Serviert (177,8 millió).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?