Három hónap alatt megduplázódott a kormány válságkezelésével elégedetlen cégvezetők aránya

A menedzserek többsége szerint már nem V-, hanem U-alakú lesz a válság, a kilábalás tovább tart, mint azt kezdetben gondolták.

Csökkent a vállalati vezetők optimizmusa, egyre többen gondolják, hogy a válságból való kilábalás hosszadalmasabb lesz, mint azt a kezdeti előrejelzések jósolták, derül ki az Impetum Group gazdasági tanácsadó cég legfrissebb, Confidex címet viselő tanulmányából. A felmérés során 450 vállalati vezetőt kérdeztek meg. A megkeresett cégek 75 százalékának a tavalyi árbevétele meghaladta az 1 millió eurót, 31 százalékuk esetében pedig az 5 millió eurót.

A megkérdezett menedzserek 43 százaléka mondta azt, hogy a cége megszenvedi a járvány okozta gazdasági válságot. Ez 3 százalékkal több, mint ahányan hasonlóan nyilatkoztak nyáron az első két negyedév tapasztalatairól. 45 százalékuk számolt be arról, hogy kevesebb a megrendelés és csökken az árbevétel. Ez 6 százalékos növekedés a második negyedévihez képest.

A cégvezetők többsége kénytelen volt határozott lépéseket tenni, hogy ellensúlyozza a negatív hatásokat: munkatársakat bocsátottak el, csökkentették a béreket, elhalasztották a beruházásokat, csökkentették a marketing költségeket, a digitalizációra és a kutatásra szánt kereteket. A megkérdezettek 75 százaléka növekvő munkanélküliségre, fokozódó inflációra, a lej euróval szembeni értékvesztésére számít.

Nő az elégedetlenség

A második negyedévben a menedzserek zömé még azt valószínűsítette, hogy a válság V-alakú lesz: a zuhanást meredek növekedés fogja követni, mely az idei év második felében viszonylag lassú, 2021-ben azonban kifejezetten gyors lesz, 16 hónap alatt a gazdaság visszaér a járvány előtti szintre.

Mostanra ez megváltozott, a többség U-alakú válságra számít, s úgy véli, hogy a kilábalás lényegesen hosszabb időbe telik majd. A vállalati vezetők 18 hónapra becsülik az időtartamot, mely alatt cégük eléri a válság előtti szintet, a román gazdaság egészét tekintve pedig 31 hónapra taksálják az ehhez szükséges időt.

A cégvezetők növekvő elégedetlenséggel figyelik a kormány ténykedését. A második negyedév végén 15 százalékuk vélte úgy, hogy elégtelenek a válságkezelő intézkedések, mostanra azonban az elégedetlenek aránya megduplázódott. Két százalékkal, 23-ról 25-re nőtt ugyanakkor azok aránya, hogy a kormány gazdaságot támogató intézkedései eltúlzottak, a válság nem indokolja azokat.

A felmérés során megkérdezett cégvezetők közül a leginkább optimistának az építőipar és a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar területén tevékenykedők bizonyultak, ami érthető, mivel a válság ezeket az ágazatokat érinti legkevésbé.  

(Nyitókép: impetumgroup.com)

Kimaradt?