Visszaszorulóban a hibrid oktatás: a Sapientia már elesett, a Babeș-Bolyain három kar még kitart

Az online-ra való átállásnak nem feltétele, hogy megbetegedések történjenek egy karon.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen már csak három karon folyik hibrid oktatás: biológián, fizikán és kémián. Októberben a testnevelés és a színművészeti fakultások, valamint a teológiak keretében működő zeneszakak is hibrid képzéssel indultak, azonban időközben teljesen átköltöztek a virtuális térbe.

Soós Anna rektorhelyettes elmondása szerint erre az oktatók körében történt megbetegedések miatt került sor. A hibrid oktatásban résztvevő diákok között egyelőre nem diagnosztizáltal koronavírus-fertőzést.

Könnyen megtörténhet, hogy a még kitartó három kar is rövidesen átáll a kizárólagos online képzésre, az oktatók körében ugyanis növekvőben van azok száma, akik nem akarják felesleges kockázatnak kitenni magukat. Ahhoz, hogy egy kar online oktatásra álljon át, nem feltétele, hogy fertőzötteket azonosítsanak a tanárak vagy a hallgatók között. Ha egy kari tanács úgy ítéli meg, hogy a biztonságos offline működésnek nem adottak a feltételei, kérheti az egyetem szenátusátólaz online-ra való áttérést jóváhagyását.

Soós Anna 60 százalékra becsüli az online oktatás értékét, hatásfokát a hagyományoshoz képest. „Az egyetemi lépzés több, mint információátadás és visszakérdezés, ezért az online lényeges károsodást szenved a szemtől-szembeni oktatáshoz képest. Hiányzik a közvetlen kapcsolat, ami különösen a gyakorlati képzést is feltételező karok esetén hangsúlyos” – nyilatkozta a Maszolnak a rektorhelyettes.

Megpróbálják bepótolni

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egységesen hibrid rendszerben kezdte az évet, mostanra azonban teljesen átállt az online oktatásra. Elsőként a marosvásárhelyi kar állt át, azt követően, hogy Koronka, ahol az egyetem székel, a vörös zónába került, mondja Dávid László rektor. Röviddel utána Csíkszereda következett, majd a kolozsvári kar.

Dávid László nem reméli, hogy ebben a szemeszterben vissza tudnák hozni a hibrid oktatást, de azt mondja, hogy maximálisan rugalmasan kezelik az órarendet, az elmaradt gyakorlati képzéseket megpróbálják majd bepótolni.

„Sosem csináltam titkot abból, hogy elsősorban tanár vagyok, s csak utána intézményvezető, tanárként pedig nem vagyok teljesen híve az online oktatásnak. A kontakt órákon lehet felmérni, hogy a hallgatók mennyire értették meg az anyagot, az oktatók és a hallgatók közti beszélgetés, a személyes kapcsolat egy egész életpályát meghatározhat” – fejtette ki Dávid László a véleményét az online képzésről. Úgy látja, hogy az online oktatással sérül az elmélet gyakorlati alkalmazásának az elsajátítása, s a megmérettetés színvonala is csökken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?