Évi 1 milliárd eurónál többet verünk el sportfogadásra és szerencsejátékra

Néhány év alatt közel ötszörösére nőtt a sportfogadási irodák száma.

A romániaiak európai viszonylatban a legaktívabbak közé tartoznak a sportfogadás tekintetében. Romániai internet felhasználók havonta 36 ezernél több alkalommal írják be a keresőbe, a pariuri sportive (sportfogadás) szót, amivel abszolút értékben első helyen állunk a kontinensen.

A TopRatedCasinos.co.uk internetes platform adatai szerint a lakosság számához arányított keresések tekintetében a negyedik helyen állunk, nálunk havi 1,9 keresés esik ezer főre. A legbuzgóbb fogadók a máltaiak, a szigetországban 5,48 keresés jut 1 ezer lakosra, majd Írország és Ciprus következik 3,35-ös, illetve 2,79-es mutatóval. Némileg meglepő módon az északiak, svédek, észtek, dánok, finnek, hollandok és lettek is viszonylag aktívak, ezen országokban a keresések száma 1,75 és 0,97 között van. Európában legkevésbé a németek és a lengyelek a szerencsejáték rabjai, 0,29 és 0,11 kereséssel.

A sportfogadás és a szerencsejátékok hazai népszerűségéről bárki meggyőződhet, aki nyitott szemmel végigsétál bármelyik erdélyi nagyváros néhány forgalmas utcáján, ugyanis egymást érik a fogadó irodák. Négy év alatt ezek a száma négy és félszeresére nőtt, 2019 elején, az országos statisztikai hivatal szerint 13 500 működött. A fogadóirodák ügyfeleinek 90 százaléka férfi, a kliensek 80 százaléka labdarúgó mérkőzésekre fogad.

Az állam is profitál

Az ágazatban hatalmas pénzek forognak, az éves árbevétel meghaladja az 1 milliárd eurót. A nagy nemzetközi sportesemények idején a forgalom lényegesen megugrik. Legutóbb a 2018-as futball világbajnokság alatt volt erre példa, melynek mérkőzéseire idehaza 1 millió fogadást kötöttek. A legutóbbi vb idején 60 százalékkal több fogadást kötöttek, mint az előző év azonos időszakában.

Az ágazat piac vezetője az állami sportfogadási vállalat, a Loteria Română. A cégnek volt pár nehéz éve, azt követően, hogy 2015-ben törvényes keretek között beindult idehaza is az online sportfogadás. Két év alatt a vállalat árbevétele negyedével esett vissza, de utána növekedésnek indult, s tavaly már meghaladta a 2013-as szintet, közel 1,1 milliárd lej volt, a profit pedig 111 millió lejt tett ki.  

A nyereségesség tekintetében még jobban áll a második számú piaci szereplő, a Superbet. A négy cégből álló csoportnak 2019-ben 634 millió lej árbevétele és 171 millió lej nyeresége volt. A harmadik legnagyobb hazai sportfogadási és szerencsejáték cég a Max Bet, melynél tavaly 529 millió lejt hagytak az ügyfelek. Az ágazatban működő cégek között magas a Cipruson, Máltán és Gibraltáron bejegyzettek aránya, mivel ezen országokban a szerencsejáték ipar számára nagyon kedvezőek az adózási szabályok.

Kapcsolódók

Kimaradt?