Koronavírus-gyorstesztek: közel napi 200 ezer a hazai gyártási kapacitás, az állam még egyet sem rendelt

Az antigén- és antitest rapid tesztek nem a legbiztosabb módszerei a vírus kimutatásának, de gyorsak és viszonylag olcsók.

Két hazai cég is gyárt koronavírus antitest- és antigén gyorsteszteket. Mindkét vállalat augusztus folyamán kezdte el a termelést.

A 2002-ben létrehozott, bukaresti székhelyű DDS Diagnostic antitest- és antigén teszteket is gyárt. A két kategória együttes termelési kapacitása napi 140 ezer egység. A cég 200 ezer eurót fektetett be a gyártáshoz szükséges berendezésekbe. „Az állam részéről egyelőre nem kaptunk megrendeléseket, a versenyszféra ellenben gyorsan reagált, jó az együttműködésünk” – nyilatkozta Dana Stan, a DDS Diagnostic vezérigazgatója a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A cég először az antitest teszteket kezdte el gyártani, az antigén tesztek előállítása október közepén indult. A gyártó szerint ez utóbbiak pontossága 97 százalékos, elvégzéséhez az orrból vagy a szájgaratüregből történő mintavétel szükséges. A tesztelést kizárólag egészségügyi szakemberek végezhetik, ám a DDS Diagnostic szeretné gyógyszertárakon keresztül is forgalmazni.

Exportra is dolgoznak

A RomLab kft. és a Sintofarm Rt. antitest teszteket gyárt augusztus óta. A szükséges technológiát amerikai befektetők segítségével szerezték be, az értéke megközelíti az 1 millió dollárt. A termelést utóbbi cég végzi, előbbi a forgalmazással foglalkozik. A Sintofarm napi gyártási kapacitása 50 ezer egység.

„Mostanáig több mint 100 ezer tesztet adtunk el, belföldi magáncégeknek és exportra. Az export az Európai Unióba irányult” – mondta Ioana Sima, a RomLab vezérigazgatója. A DDS Diagnostichoz hasonlóan állami megrendelést egyelőre a RomLab sem kapott. Egy teszt ára 120 és 180 lej között változik.

A tesztelést intravénásan vett vérmintából végzik. A gyártó tájékoztatása szerint a teszteléstől számított 5 perc alatt meg van az eredmény. Az antitest teszt az akut fertőzés kimutatására nem igazán alkalmas. Ez a fajta teszt a SARS-Cov-2 vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek és a fertőzésen  már átesett, immunitást szerzett személyek azonosításában.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az antitest gyorstesztek megbízhatósága viszonylag alacsony, főleg a pozitív eredmények között elég sok a fals. Az aktuálisan zajló fertőzés kimutatására a legmegbízhatóbb a PCR-teszt, ugyanakkor ez a legdrágább is. Romániában PCR-tesztet nem gyártanak.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?