Ennyivel dobná meg a hazai országos minimálbért az uniós szabályozás

Az irányelv bevezetéséből 1,2 millió romániai munkavállaló profitálhatna.

A minimálbért szabályozó uniós irányelv kidolgozására tett javaslatot az Európai Bizottság. Az elképzelés az, hogy kidolgoznak egy feltételrendszert, amelyet figyelembe kell majd venni a tagállamok döntéshozóinak a minimálbér meghatározásakor. A kritériumok között a minimálbér vásárlóereje, a bruttó átlagbér értéke és annak növekedési üteme, valamint a termelékenység alakulása szerepel.

Az irányelv esetleges elfogadása nem fogja sérteni a tagállami kompetenciákat, hangsúlyozza az Európai Bizottság. Az nem fogja kötelezni a tagállamokat minimálbér bevezetésére, és nem határoz meg egy közös, uniós minimálbérszintet.

Ha az irányelv hatályba lép, akkor szakemberek szerint a hazai minimálbérnek 5-7 év alatt el kell érnie az átlagbér 50 százalékát. Ez viszonylag könnyen teljesíthető, jelenleg ugyanis körülbelül 42 százalékon áll. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint augusztusban az országos nettó átlagbér 3 275 lej volt. A bruttó minimálbér idén január óta 2 230 lej, ami nettó 1 340 lejnek felel meg. Az átlagbér fele 1 640 lej, ami 22 százalékkal haladja meg a minimálbér aktuális szintjét.

Dolgoznak a képleten

A minimálbér nagyon dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedben. 2009-ben még csak bruttó 600 lej volt, a jelenlegi értéke azonban az akkorinak három és félszerese. Tavaly óta két másik minimálbér is létezik Romániában: az építőiparban bruttó 3 ezer lej a törvény által megállapított legkisebb havi juttatás értéke, egyetemi diplomával rendelkező, végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozók számára pedig bruttó 2 350 lej.

Jelenleg meghaladja az 1,2 milliót azon hazai munkavállalók száma, akik minimálbért keresnek. Ez az alkalmazottak összlétszámának hozzávetőleg a negyede. A kormány létrehozott egy munkacsoportot egy olyan képlet kidolgozására, amellyel – több gazdasági mutató figyelembe vételével – ki lehet majd számolni a minimálbért. Ez főleg a munkáltatók számára lenne hasznos, mivel előre láthatóvá tenné a minimálbér alakulását.

„Egyelőre nincs meg a képlet. Kértünk bizonyos adatokat, azonban a kormány még nem továbbította azokat, s jövő héten ismét találkozunk, hogy legalább a 2021-es minimálbért felvázoljuk. Ha nem jelentik be idejében a minimálbér szintjét, azt a vállalkozói szféra sínyli meg” – nyilatkozta Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke.

Az Európai Unió 21 tagállamában létezik törvényben előírt minimálbér, hatban (Olaszország, Ciprus, Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország) azonban csak a kollektív munkaszerződés rendelkezik róla.  A bruttó minimálbér Luxemburgban a legmagasabb, kb. 2 200 euró, majd Írország és Hollandia következik. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a hazainál három országban alacsonyabb a törvény előírta minimális juttatás: Magyarországon, Lettországban és Bulgáriában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?