Kétszer annyi élelmiszert vásárolunk online, mint a járvány előtt

Az online kereskedelem egésze legalább 20 százalékkal fog nőni idén.

Átalakulóban vannak a fogyasztási szokások, aminek egyik fő haszonélvezője az online kereskedelem. 2019-ben a hazai fogyasztók 23 százaléka vásárolt webáruházakból több-kevesebb rendszerességgel. Idén a virtuális térben folytatott kereskedelmet preferáló fogyasztók száma, s az online áruházak bevételei is nőttek.

„Tavaly az online eladások értéke 4,6 milliárd euró volt. Idén, becsléseim szerint ez legalább 20 százalékkal fog nőni, meg fogja közelíteni a 6 milliárd eurót” – jelentette ki egy konferencián Mihai Anița, a PwC nemzetközi tanácsadó cég romániai leányvállalatának munkatársa.

Véleménye szerint az online kereskedelem fejlődéséhez három alapvető tényező szükséges: a kiszállítás minél jobb megszervezése, a digitális fizetési lehetőségek minél szélesebb skálája és az ellátási láncok lerövidítése, a logisztikai lánc optimizálása. Utóbbi a legköltségesebb és a legbonyolultabb.

5 év alatt megnégyszereződhet a forgalom

A kereskedelem elmozdulása a valós áruházakból és boltokból a virtuális tér irányába elérte az általános fogyasztói javakat (élelmiszerek, italok, mosó- és tisztítószerek, kozmetikumok) is. Tavaly ezen termékkategóriák esetében az online kereskedelem a teljes hazai forgalomnak a 0,5 százalékát sem tette ki, jelenleg azonban már 1 százaléknál tart. A szakemberek arra számítanak, hogy a gyors ütemű növekedés az elkövetkező években is folytatódni fog.

„Arra számítunk, hogy 2025-re az online részesedése az élelmiszerek kiskereskedelmében meg fogja haladni a 4 százalékot” – nyilatkozta Ioana Ilie Dobre, a Carrefour kiszállítási cégének, a Bringonak a vezérigazgatója. A jövőbeli 4 százalékos piaci részesedés körülbelül 1 milliárd eurós árbevételt jelent.

Tavalyig a hazai fogyasztók jellemzően elektronikai- és elektrotechnikai termékeket, könyveket és ruházati cikkeket rendeltek az internetről. Európában a britek a legaktívabbak az internetes vásárlás terén, náluk az élelmiszerek, háztartási cikkek és kozmetikumok online kereskedelme a teljes forgalom 5 százalékát teszi ki.   

A PwC-nek a fogyasztói szokásokra vonatkozó 2020-es Global Consumer Insights tanulmánya során megkérdezett, online vásárlást végző alanyok 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a járvány lecsengését követően is ki fog tartani a webáruházak mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?