A turizmussal erősíti gazdaságát a Bihar megyei Bors község

Több lehetőséget és forrást jelent a Nagyvárad melletti Bors községnek az, hogy megjelent a kormányhatározat a község helyi érdekeltségű turisztikai célállomássá nyilvánításáról. Bátori Géza polgármester szerint az idegenforgalom lehet az a következő pillér, amit a helyi gazdaság megerősítése érdekében fejleszteni tudnak.

Bors község az egyik legismertebb határátkelőhely a román–magyar határszakaszon, ennek is köszönhetően a település az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment át. A Biharszentjánossal, Kis- és Nagyszántóval községet alkotó Borson a folyamatos infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan sok külföldi befektető is megtelepedett a községben, ahol elsőként építettek ipari parkot a megyében.

Bátori Géza polgármester a Maszol megkeresésére elmondta, azért volt szükség a helyi érdekeltségű turisztikai célállomás minősítésének a megszerzésére, mert így további pályázati lehetőségek nyílnak a községvezetőség és a lakosság előtt egyaránt. Azzal, hogy a pénteken megjelent kormányhatározat révén immár ők is rendelkeznek ilyenfajta idegenforgalmi tanúsítvánnyal, a pályázataik elbírálása során pluszpontokat is kapnak, továbbá a helyi vállalkozók, befektetők is nagyobb eséllyel célozhatnak meg turisztikai fejlesztési pályázati kiírásokat, például ha szeretnének egy vendégházat építeni, fogalmazott Bátori Géza. A polgármester szerint az idegenforgalom lehet a következő pillér, amelynek megerősítésével még jobban fejleszthetik a helyi gazdaságot.

A községben egyébként számos turisztikai potenciál rejlik, például a geotermális energia felhasználása. Az önkormányzat egyébként már rendelkezik egy szállodával a Bors és Nagyvárad közötti országút mentén, amelyben wellnessfürdő működik, és amelynek tovább növelnék ennek kapacitását.

De vonzó célpont lehet a településen a lovarda, a levendulapark, egy 1215-ből származó régészeti lelőhely, és a hagyományos rendezvények között is kiemelkedő és évről évre nagyobb közönséget vonzó gombafesztivál, a káposztafesztivál vagy a bográcsfesztivál is. A polgármester rámutatott: az átutazó turizmus mellett a kultúra, az agroturizmus, a biciklis turizmus, a lovas és a horgászati turizmus miatt is van potenciál a településen.

Bátori Géza elmondta, szeretnének minél több lábon állni, ezért most az idegenforgalmi fejlesztések következnek a községben. Bár a hagyományos rendezvényeiket idén a koronavírus-járvány miatt nem tarthatták meg, az elöljáró szerint „a járvány hamarosan elvonul és egy fél év, egy év múlva minden visszazökken a megfelelő kerékvágásba. A munka azonban nem állhat le, készülni a következő időszakra” – mondta Bors község polgármestere, aki egyébként egyike azoknak a helyi vezetőknek, akik már harminc éve vezetik községüket.

Bátori Gézát 1990. január 8-án nevezték ki polgármesternek, azóta töretlen a községvezetői pályafutása. A legutóbbi, szeptember végi önkormányzati választáson is több mint 90 százalékkal választották újra.

Kapcsolódók

Kimaradt?