Szárnyal idehaza az elektromos autók értékesítése, nem fogynak a hagyományosak

A hagyományos hibridek iránti kereslet is csökkent, ellenben növekvőben a plug-in hibridek népszerűsége.

Nagyon megnőtt az elektromos autók iránti kereslet Romániában az év első kilenc hónapjában. Szeptember 30-ig 1 407 elektromos személygépkocsit írattak forgalomba, 40,8 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A külső forrásból is tölthető akkumulátoros, plug-in hibridek népszerűsége még nagyobb arányban nőtt, 141,3 százalékkal. Ebből a kategóriából 555 jármű talált gazdára a Személygépkocsi Gyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai szerint. A hagyományos hibridek ellenben kevésbé voltak kelendőek, 3 427 darabot adtak el belőlük, 8,2 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

A legkeresettebb márka a Renault volt, amelyből 343 darab kelt el, 34 százalékkal több, mint 2019-ben. A Skoda 306, a Volkswagen pedig 198 járművet értékesített. A piaci szereplők nagyon eltérően teljesítenek idén. A legnagyobb arányú, 350 százalékos növekedést a Tesla érte el.

Ennek az oka az, hogy az amerikai gyártó tavaly minimális számú autót adott el Romániában, mélyről indulva pedig könnyű gyors növekedést produkálni, idén is mindössze 45 darabnál tart.  A Renault is jól muzsikál, az eladásai 34 százalékkal nőttek. A Nissan, a BMW és a Smart ellenben nem hasítanak idén, 78, 40 és 38 százalékkal kevesebbet árultak, mint tavaly.

Gyenge évnek ígérkezik 2020

„Arra számítunk, hogy a Roncsautó Plusz programban szereplő elektromos járművek eladásai lényegesen nagyobbak legyenek a tavalyiaknál, mivel jelenleg 2 200-nál több elektromos- és plug-in gépkocsira van előjegyzés, míg tavaly csak 1 300-ra volt” – mondják az APIA illetékesei.

A piac egészét tekintve 2020 kifejezetten gyenge év az autógyártók és az autókereskedők számára. Az első kilenc hónapban 83 628 személygépkocsit írattak forgalomba, ami 31,8 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest. Bár a részarányuk nőtt idén, az eladott elektromos, plug-in hibrid és klasszikus hibrid autók darabszáma a teljes forgalomnak még mindig kevesebb, mint 7 százalékát teszi ki.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?