A marosvásárhelyi reptér egyre nemzetközibb

Újabb járatot indít Marosvásárhelyről a Wizzair légitársaság.  2013. április 1-től Marosvásárhely és München között hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken lehet majd közlekedni. A járatra augusztus 9-től 73 lejért lehet helyet foglalni.

Az utasok igényeinek megfelelően indul a járat

A Wizzair Marosvásárhelyről jelenleg nyolc járatot működtet, a dél-kelet-németországi lesz a kilencedik.

Abrán György a Wizzair kereskedelmi igazgatója a maszol.ro-nak elmondta: a további fejlődési lehetőségek felmérése érdekében tanulmányt készítettek arról, hogy melyek a legigényeltebb, legnépszerűbb útvonalak. abran

Németország dél-keleti részével való kapcsolatot az üzleti érdekek, kisvállalkozások és családi kapcsolatok is szükségessé teszik.

„Az erdélyieknek igen fontos úticél Németországnak ez a régiója, ahogy ez németországiaknak részéről is kölcsönös" – fogalmazott Abrán.

Mint részletezte: készítettek egy tanulmányt arról, hogy hogyan lehetne az utasforgalmat fellendíteni ezen az útvonalon, mennyi bevételre lehet szert tenni az elkövetkezendő években.

„Úgy véljük, hogy az a beruházás, ami minden új járat indításakor szükséges, ebben az esetben is meg fog térülni bizonyos időn belül" – magyarázta a légitársaság kereskedelmi igazgatója.

Vásárhely és Kolozsvár nem vetélytárs

Abrán György arra is kitért, hogy a marosvásárhelyi és a kolozsvári repülőterek tevékenységei nem keresztezik egymást, hiszen más térségből érkeznek mindkettő utasai.

Tapasztalataik szerint Marosvásárhelyről főleg a székelyföldi megyékből, vagy a moldvai régióból utaznak tovább, és akik külföldről érkeznek, azok is leginkább ezekre a vidékekre kívácsiak, érdekeltségeik ide kötik.

Kolozsvár a partiumiakat, máramarosiakat szolgálja ki, azokat az üzletembereket, akiknek beruházásaik azokban a régiókban vannak.wizz

Újabb uticélok

Újságírói kérdésre Abrán elmondta: mint potenciális úticéltól a Wizzair a Skandináv országoktól sem zárkózik el, mivel nagy az érdeklődés, úgy a turizmus, mint az üzleti szféra terén.

Egy újabb tanulmányt indítanak, amely alapján felmérik, hogy melyik volna az a régió vagy város, ahová megérné új járatot indítani.

További fejlesztések a marosvásárhelyi repülőtéren

Peti András, a repülőtér vezetőtanácsának alelnöke a maszol.ro-nak elmondta: negyven millió eurós értékű pályázatról dönt hamarosan a Szállításügyi Minisztérium, amelyet a marosvásárhelyi repülőtér a kifutópályák és az utasellátó tér bővítésére, valamint a biztonsági berendezések korszerúsítésére használna.

Az Európai Unió hozzájárulásával a szolgáltatás minőségének javítása, az utasok gyors és szakszerűbb ellátása, a nagyobb biztonság és a repülőtér korszerűsítése a cél.

„Június 1-től a marosvásárhelyi repülőtérnek új vezetőségi tanácsa van, amely már az első naptól kezdve új elképzelésekkel fogott neki a munkának" – fogalmazott az alelnök. Kiemelte: azt szeretnék, hogy a vásárhelyi légikikötő kihasználva a földrajzi adottságait, folyamatosan bővüljön és kiszámítható, pontos növekedést érjen el az elkövetkező években.

{loadposition kmn}

Kölcsönös segítség

„Vannak szerződéseink, amelyeket tiszteletben kell tartanunk, a stratégiai partnerünk a Wizzair, amely a nyolc nemzetközi járat után, hamarosan elindítja a kilencediket is, München célállomással" – nyilatkozta Peti, hozzátéve, hogy szerinte ez olyan jelzésértékű jelentés a Wizzair részéről, amely komolyan gondolja a Vásárhellyel való együttműködést és elkötelezett annak érdekében, hogy folyamatosan bővítse az utasforgalmát.

„Természetesen cserébe ezért a marosvásárhelyi repülőtér a szerződésnek megfelelően biztosítja továbbra is a megszabott reptéri díjat, amely, azt gondolom, hogy nagyon versenyképes és előnyös" – mondta Peti.

Kimaradt?