Már okostelefonon is elérhetőek Bihar megye turisztikai értékei

Mobilalkalmazást készíttetett a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség, hogy ezáltal is elérhetővé tegye a térség kulturális, épített és természeti értékeit a látogatók számára. A Discover Bihor applikáció már letölthető Android-telefonra a Play áruházból, és hamarosan elérhető lesz az App Store-ban is.

Az okostelefonra készített Discover Bihor nevű alkalmazás tulajdonképpen egy átfogó, de nagyon rövid ismertető Bihar megyéről, ugyanakkor interaktív szűrő is, amelynek segítségével a felhasználók érdeklődésüknek vagy útirányuknak megfelelően kereshetnek rá a különböző turisztikai látványosságokra – magyarázta a Maszol kérdésére Sárközi Gergő, a megyei turisztikai ügynökség munkatársa, a projekt koordinátora.

Elmondta, az applikáció már elérhető és működik is az androidos készülékeken, az Apple-termékek felhasználóinak azonban még néhány napot várniuk kell, az App Store-ban való megjelenés előtt a szolgáltató ellenőrzési folyamata ugyanis hosszadalmasabb.

Sárközi Gergőtől megtudtuk, a következő időszakban még folyamatosan bővítik az online adatbázist, jelenleg mintegy 35 látványosság szerepel az alkalmazásban. Az ajánlott turisztikai célpontokról háromnyelvű (magyar, román és angol) leírások olvashatók, de működik az útvonaltervezés opció is. Főleg a nagyközönség számára megnyitott barlangok esetében van kiemelten szükség az úgynevezett audioguide-okra, amelyek segítségével a turisták nemcsak könnyebben megtalálhatják és láthatják a különleges képződményeket, hanem az okostelefonjuk és az applikáció segítségével meg is hallgatják, amit ezekről tudni érdemes.

A projektfelelős elmondta, immár elérhető a vársonkolyosi Nagy Magyar-, a mézgedi Czárán Gyula- és a biharrósai Farcu-barlang magyar nyelvű hanganyaga is, és készül a többi magyar segédanyag is. Megtudtuk még, Erdélyben csak a Visit Harghita applikáció létezik ebben a témakörben, a Bihar megyei kifejlesztéséhez pedig egy nagyváradi informatikai cég szakemberei voltak a turisztikai ügynökség segítségére.

Bántó Norbert, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség igazgatója felidézte, az applikáció ötlete abból fakadt, hogy elsősorban szerették volna elkészíteni a Bihar megyében levő öt, turisták által széles körben látogatható barlangok (Medvebarlang, Czárán Gyula-, Farcu-, Nagy Magyar- és a révi Zichy-barlang) audioguide-ját.

„Az volt a terv, hogy ezen barlangok audioguide-ja első körben legalább három nyelven, románul, magyarul és angolul legyen letölthető telefonra és bent, a barlangban offline módban is lehessen meghallgatni. Itt főleg a magyar és az angol verzió volt fontos, hisz az esetek többségében csak és kizárólag román nyelvű idegenvezetést tudnak biztosítani ezeknél a barlangoknál” – ismertette az igazgató.

Bántó Norbert hozzátette, amikor ezt technikailag végiggondolták, arra következtetésre jutottak, hogy a letölthető audio fájlokat építsék be egy applikációba. „Aztán adta magát az ötlet, ha már ezért csinálunk egy applikációt, akkor töltsünk fel rá más, hasznos tartalmat is, hogy ne csak az audioguide-ok legyenek elérhetőek ezen keresztül. Így született meg a Discover Bihor applikáció, amelyet folyamatosan lehet és kell még bővíteni új és aktuális turisztikai információkkal.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?